Policajka tužila RH i dobila 100.000 kuna zbog neisplate terenskog dodatka Foto: Ilustracija

Policajka tužila RH i dobila 100.000 kuna zbog neisplate terenskog dodatka

| 12.10.2020. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Nisu liječnici jedini koji uspješno tuže državu radi isplate razlike plaća, već to čine i policajci. Tako je jednom policajcu varaždinski Općinski sud dosudio 24 tisuće kuna, a jednoj policajki skoro 100 tisuća kuna potraživanja iz radnog odnosa, točnije terenskog dodatka jer su bili upućeni na rad na granične prijelaze Letnye (Mađarska) – Goričan 2, zatim granični prijelaz Petišovci (Slovenija) – Mursko Središće te na granični prijelaz Središće ob Dravi (Slovenija) – Trnovec.

Naime, Hrvatska je bila s Mađarskom i Slovenijom dogovorila zajedničke lokacije kontrole na granicama radi jednostavnijeg obavljanja graničnog nadzora pa tako naši policajci obavljaju graničnu kontrolu u susjednoj državi. Dakle, iako su možda svega metar od Hrvatske, naši granični policajci formalno su upućeni na rad na područje strane države, a za takav rad nisu primili naknadu na koju imaju pravo prema Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike, koji propisuje visinu terenskog dodatka od najmanje 170 kn.

Ukazujući da su policajci radili na stalnom mjestu rada koje je međudržavnim sporazumima dogovorena kao zajedničko službeno mjesto za obavljanje granične kontrole, Republika Hrvatske se naglašavala da upravo zato nemaju pravo na terenski dodatak. Pri tome je tvrdila da se „nisu ispunili uvjet i sadržaj prava na dodatak za terenski rad jer nije došlo do povećanja troškova, odnosno umanjenja mogućnosti korištenja određenih prava koja su propisana Kolektivnim ugovorima“.

VIše o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u