Podolnjak: Grad Varaždin ne zaslužuje „prinudnu upravu“!

vv | 30.12.2016. u 20:57h | Objavljeno u Aktualno

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina donesena je odluka o privremenom financiranju do 31. ožujka 2017., nakon što na jučerašnjoj sjednici većina vijećnika nije glasovala za prijedlog proračuna. Za privremeno financiranje bilo je 13 vijećnika od 25, a ključan glas za to bio je prof. dr. Roberta Podolnjak.

On objašnjava da, prema zakonu, nije nužno da ta odluka bude donesena većinom glasova svih vijećnika, ali tako je propisano poslovnikom Grada, pa je bilo nužno da za nju glasa 13 vijećnika. A s obzirom da je njegov glas presudno utjecao na donošenje odluke, Podolnjak obrazlože i zašto je digao ruku za privremeno financiranje.

-U jučerašnjoj raspravi na Gradskom vijeću pozvao sam sve vijećnike da ne prihvate predloženi proračun i da se umjesto njega prihvati privremeno financiranje, pa držim da je bilo logično da danas glasujem za ono što sam osobno predložio dan ranije. Smatrao sam, naime, da bi bilo neprimjereno da kao zastupnik u Hrvatskom saboru, koji pripada parlamentarnoj većini, glasujem protiv privremenog financiranja, što bi odmah rezultiralo, početkom sljedeće godine, raspuštanjem vijeća i gradonačelnika i imenovanjem povjerenika Vlade i u potpunosti bi onemogućilo funkcioniranje lokalne samouprave u Gradu Varaždinu, pojašnjava Podolnjak te dodaje da kao vijećnik Gradskog vijeća ne prima nikakvu naknadu za obavljanje te dužnosti te stoga nema financijski motiv za nastavljanje dužnosti vijećnika sljedećih nekoliko mjeseci.

Odluka o privremenom financiranju, kako napominje, omogućuje funkcioniranje svih gradskih ustanova i službi u narednom razdoblju.

-Međutim, onemogućuje gradonačelnika da zapošljava nove službenike i ne može financirati nove projekte koji bi mogli biti u funkciji predizborne promidžbe, niti može sklapanjem različitih ugovora opteretiti gradski proračun, naglašava.

Posebno ukazuje da Gradsko vijeće može sljedećih mjeseci donositi odluke potrebne i korisne za građane Grada i razne poslovne subjekte, a koje ne zahtijevaju nova proračunska sredstva.

-Ne donošenje odluke o privremenom financiranju značilo bi da bi punih pola godine Grad Varaždin bio pod "prinudnom upravom" povjerenika Vlade, a to bi značilo potpuno odsustvo lokalne samouprave za predugo razdoblje. Mislim da Grad Varaždin to ne zaslužuje. S odlukom o privremenom financiranju Grad će biti bez vijeća i gradonačelnika od travnja do sredine lipnja, kada možemo očekivati konstituiranje Gradskog vijeća i izbor gradonačelnika ili gradonačelnice. Na kraju želim reći da sam nakon jučerašnje sjednice razgovarao s više vijećnika koji su bili protiv predloženog proračuna i rekli su mi da će danas glasovati za odluku o privremenom financiranju. Zašto su se predomislili u samo 24 sata samo oni znaju. Ja sam u politici uvijek nastojao biti dosljedan i principijelan i svaku svoju odluku spreman sam obrazložiti javnosti, veli Podolnjak.