Podignut studentski standard: Otvorena studentska ambulanta koja nije samo za studente

| 2.5.2018. u 14:07h | Objavljeno u Aktualno

S ciljem da varaždinski studenti imaju na jednom mjestu kompletnu skrb danas je u Studentskom domu Varaždin, koji je Studentski centar Varaždin izgradio u sklopu projekta Sveučilišni kampus Varaždin otvorena studentska ambulanta, odnosno ordinacija opće i obiteljske medicine Željke Jaklin, dr. med.

- Sretan sam da smo i ovaj zadnji prostor u cijelom projektu priveli svrsi, dakle dobili smo jednu studentsku ambulantu moderno opremljenu u vrijednosti od 124 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU, a koja danas počinje s radom - rekao je Nenad Milijaš, ravnatelj Studentskog centra (SC) Varaždin, naglasivši da se ipak nada da će ju studenti koristiti najmanje.

Dodao je da je EU financirala zidove i namještaj dok je svu opremu Studentski centar sufinancirao u iznosu od oko 70. 000 kuna.
Inače, ambulanta će biti na raspolaganju svim redovnim studentima.

- Oni koji žele mogu svoje kartone prenijeti doktorici Jaklin koja će o njima brinuti, a oni koji to ipak neće učiniti opet će moći u slučaju nužde zatražiti pomoć u studentskoj ambulanti u vrijeme kada ona radi. Isto vrijedi i za pacijente doktorice Jaklin. Hitne će slučajeve doktorica primati u vrijeme kada će biti u studentskoj ambulanti, a isto se odnosi i na djelatnike SC-a - zaključio je ravnatelj Milijaš.

Ambulanta za sada neće biti otvorena svaki dan.

- Radit će dva puta tjedno, utorkom i srijedom, jedan dan popodne dok drugi ujutro i, zasada, na pola radnog vremena. Smatramo da će to za početak biti dovoljno – rekla je doktorica Željka Jaklin, dodajući da je važno imati ambulantu u sklopu studentskog doma radi lakšeg snalaženja studenata koji nisu iz Varaždina.

Ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije, Renato Podbojec rekao je da ovim otvorenjem podiže se studentski standard.

- Zakon i Ustav potpisuju načela sveobuhvatnosti i kontinuiranosti zdravstvene zaštite i to je jedan vid na koji će oni zdravstvenu zaštitu ostvariti kad su u Varaždinu. Kada studiraju da se ne trebaju vraćati svojim kućama kako bi ostvarili ono što im je zakonom zajamčeno – rekao je Podbojec.

Što se tiče radnog vremena ambulante, Podbojec je rekao da se na državnoj razini donosi mreža javnih zdravstvenih ustanova i njima je propisano koliko u pojedinim jedinicama lokalne samouprave može postojati ambulanti te se određuje njihovo radno vrijeme. Za sada ne postoji mogućnost da se radno vrijeme produlji na puno radno vrijeme, ali ne znači da će tako ostati zauvijek.

Galerija slika