Počinje nova školska godina, pripazite na djecu u prometu! Foto: VV arhiva/ilustracija

Počinje nova školska godina, pripazite na djecu u prometu!

I.D./Varaždinske vijesti | 4.9.2016. u 20:46h | Objavljeno u Aktualno

U ponedjeljak 5. rujna u školske se klupe vraćaju učenici diljem Hrvatske, a prvi je dan nastave naročito važan događaj u životu mališana koji prvi put kreću u školu.

U Hrvatskoj je ove godine u prvi razred osnovne škole upisano 40.503 učenika, što je 1.375 manje prvašića nego prošle godine. U prve razrede osnovnih škola na području Varaždinske županije kreće ukupno 1.796 učenika - 483 u školama kojima je osnivač Grad Varaždin te 1.313 u županijskim školama. Sveukupno je to 108 učenika više u odnosu na prošlu školsku godinu - u varaždinskim osnovnim školama upisano je 59 učenika više, dok je u ostatku županije upisano 49 učenika više.

Početak nove školske godine za sveukupno 3.546 varaždinskih osnovnoškolaca sutra će svečano biti obilježen u Prvoj osnovnoj školi u Varaždinu, gdje će gradonačelnik Goran Habuš prvašićima podijeliti reflektirajuće prsluke za sigurnost u prometu te im poželjeti sretan početak školovanja. Za županijske će se škole početak nastave obilježiti u Osnovnoj školi Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu te u Područnoj školi Črešnjevo.

Više djece na cestama

Polazak u školu za svako dijete važan je trenutak, a ta se velika promjena odražava i u cestovnom prometu jer se na prometnicama nalazi velik broj djece, podsjećaju ovim povodom iz Policijske uprave varaždinske.

Uvidom u evidencije prometnih nesreća, utvrđeno je da tijekom rujna i listopada na cestama Varaždinske županije u prometnim nesrećama sudjeluje i do desetero djece i to najčešće kao pješaci. S obzirom i na velik broj odgojno-obrazovnih ustanova, iz policije napominju da nema točnog mjesta gdje bi se stradavanja djece u prometu češće događala, a i dječje ponašanje na cesti često je nenadano, impulzivno te u slučaju i manjeg propusta, nažalost dovodi do neželjenih posljedica.

- I same psihofizičke sposobnosti djece još uvijek nisu dovoljno prilagođene uvjetima u kojima se odvija suvremeni cestovni promet, jer djeca su nižeg rasta i nemaju dobru preglednost, nemaju razvijenu sposobnost točne procjene brzine kretanja vozila, skloni su zanemariti činjenicu da prelaze cestu i potpuno se usmjeriti na drugu aktivnost - upozorava varaždinska policija.

Stoga pozivaju roditelje, posebno najmlađe djece, da pripreme svoje dijete za samostalno sudjelovanje u prometu, da ga upozore na loše, i vlastitim primjerom pokažu pozitivno ponašanje.

Vozači, pripazite!

Djetetu je poželjno ukazati na najsigurniji put od kuće do škole, na kritične dionice, raskrižja, dijelove ceste sa slabom preglednošću. Iz Policijske uprave varaždinske napominju da bi roditelji, kad po završetku nastave dočekuju djecu pred školom, trebali izbjegavati nalaziti se na suprotnoj strani ulice.

- U želji da ova, kao i svaka naredna godina, prođe bez stradavanja djece, apeliramo na vozače motornih vozila da u narednom periodu budu posebno oprezni kada voze u blizini škola, dječjih vrtića i igrališta. Poseban je oprez potreban i kada voze cestom gdje su uz rub parkirana vozila ili treba biti spreman da u svakom trenutku postoji iznenadna pojava djeteta na kolniku kada se nalaze iza zaustavljenog školskog autobusa - napominju iz PU varaždinske.

U cilju zaštite djece policija najavljuje i češće preventivno i represivno djelovanje policijskih službenika u zonama odgojno obrazovnih ustanova, gdje će se za utvrđivanje prometnih prekršaja i nepridržavanja znakova ograničenja i zabrane koristiti sva raspoloživa tehnika: multanova-Gatzo, kamera, displej, laser i drugo.

Usto, kako bi djeci približili svakodnevne probleme na cesti, policijski službenici organizirat će edukativna predavanja s ciljem upoznavanja prometnih pravila i stvaranja kulturnih navika na prometnici.