Plenković: Zdravko Marić dosadašnjim radom dokazao da je kompetentan

V.V. | 4.5.2017. u 14:50h | Objavljeno u Aktualno

Otvarajući sjednicu Vlade Republike Hrvatske, predsjednik Andrej Plenković osvrnuo se na jučerašnju raspravu u Hrvatskom saboru o izglasavanju nepovjerenja ministru financija Zdravku Mariću.

- Niti jedna od točaka koja je bila navedena u tom zahtjevu nije bila potkrijepljena nikakvim dokazima i nikakvim činjenicama - naglasio je. Dodao je da u Hrvatskoj postoje političke stranke i opcije koje su u stanju bez ikakvih dokaza nastojati, u kontekstu političkoga, medijskoga i javnoga pritiska, ostaviti dojam da je ministar Marić za nešto kriv i treba snositi odgovornost.

- Kao predsjednik stranke, predsjednik Vlade, političar i pravnik nikada neću dopustiti takvu vrstu diskvalificiranja i osuđivanja, političkog, medijskog i javnog presuđivanja kolegi ministru koji je u radu u ovoj i prethodnoj Vladi pokazao da je izrazito stručan, da je pridonio fiskalnoj konsolidaciji zemlje, rastu BDP-a, smanjenju javnoga duga, smanjenju proračunskoga manjka, većoj zaposlenosti i ukupnoj pozitivnoj slici o hrvatskom gospodarstvu i javnim financijama - poručio je Plenković.

Istaknuo je da je Zdravko Marić svojim ukupnim dosadašnjim radom dokazao da je kompetentan te da ima ljudski i profesionalni integritet.

- Za mene ni u jednom trenutku nije postojala ni najmanja dilema da ga ja kao predsjednik Vlade, mi kao Vlada i Hrvatska demokratska zajednica, trebamo i hoćemo braniti. To se zove politička lojalnost i uvjerenje u ono što radimo - kazao je predsjednik Vlade i dodao kako se pokazalo da kolege iz Mosta nemaju tu vrstu razmišljanja.

- Oni su svojim potezom bili prvi koji su, bez ikakve rasprave ili saslušanja argumenata koje smo iznijeli jučer, digli ruke protiv nastavka povjerenja svom kolegi u Vladi. To ne može proći bez reakcije i bez odgovora - napomenuo je i dodao da je riječ o elementarnoj političkoj abecedi, timskom radu, partnerstvu, korektnosti i ljudskosti.

Ponovio je da bi se apsolutno jednako ponio i da je kojim slučajem branio Mostovog ministra u Vladi.

Premijer Plenković kazao je da su svi razgovori sa zastupnicima koje je vodio posljednjih dana vođeni na temelju argumenata, korektno i bez javnih pritisaka, prozivanja i dovođenja drugih zastupnika u situacije koje je ocijenio neviđenima u dosadašnjoj političkoj praksi, čak i sramotnima, a što rade neke stranke i neki zastupnici.

- Hrvatski birači i hrvatska javnost sve to prati i u ovo vrijeme razotkrivanja, uvjeren sam, donosi zaključke -  kazao je.

Poručio je kako monstruozne optužbe da ova Vlada, on osobno, ili HDZ štitite bilo čije kaznene radnje, a kamoli u Agrokoru, neće proći.

- Ta vrsta manipulacije, spina, neistine, zlonamjernosti, nevjerojatnih optužbi koje su izgovorene, neće proći. Iz temeljnog razloga što su lažne i neistinite. A istina je nešto za što se mi zalažemo i nešto na čemu svakoga dana radimo - naglasio je.

Ponovio je da je ova Vlada našla rješenje za krizu u najvećoj hrvatskoj kompaniji, koje je zakonito, u skladu s Ustavom i jedino realno i ispravno.

- Osiguralo je stabilnost financijskog sustava Republike Hrvatske, zaštitilo je od lančane reakcije u hrvatskom gospodarstvu, osiguralo je novu likvidnost kompaniji, uvelo novu izvanrednu upravu, osiguralo isplatu plaće zaposlenicima još prije Uskrsa, isplate dobavljačima, OPG-ima, steklo novo povjerenje banaka, kreditora i krenulo u proces restrukturiranja. To su zasluge ove Vlade. To su zasluge političke odgovornosti koju smo preuzeli za rješavanje najkrupnijih pitanja, jer to je ono čime se mi bavimo - naglasio je Plenković.

Napomenuo je kako aktivnosti koje Vlada poduzima nisu politikantskog i predizbornog karaktera, već su odgovorne, utemeljene na Programu Vlade, s ciljem zaštite hrvatskih interesa. Pritom je naveo da je, u dogovoru sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom i predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom, Vlada pronašla rješenje i za gužve na granicama sa Slovenijom.

- To pokazuje koja je to politička stranka odgovorna u ovome trenutku, tko je ovdje da rješava probleme, a tko ima političku agendu u predizborne svrhe provoditi neke svoje ciljeve pa čak i zlorabiti institucije Republike Hrvatske - kazao je. Naglasio je kako će hrvatska javnost znati vidjeti i prepoznati koji su akteri na sceni faktori stabilnosti, a koji su artikulacija lijevog ili desnog prosvjednoga osjećaja i prosvjedne političke agende.

- Tu je ta osnovna razlika između odgovornih stranaka koje upravljaju zemljom na zakonit, predvidljiv, dijaloški i uključiv način, i onih koje imaju agendu rušenja. Tu nikada nećemo biti isti i tu će odgovorni ljudi znati vidjeti tko je tko. Ponavljam još jednom, sve što se sada događa je velika predstava političkog razotkrivanja u Hrvatskoj - zaključio je predsjednik Vlade.

Označeno u