Plenković: "Raste broj zaraženih, u 2. tromjesečju stižu dodatne doze Pfizera" Foto: VV arhiva / ilustracija

Plenković: "Raste broj zaraženih, u 2. tromjesečju stižu dodatne doze Pfizera"

Varaždinske vijesti | 14.4.2021. u 16:58h | Objavljeno u Aktualno

- Osmi tjedan zaredom raste nam broj slučajeva, nažalost i broj preminulih. U utrci smo između broja zaraženih i broja procijepljenih, a ni hladno vrijeme nam ne ide u prilog. Još jednom apeliram da sve ono što poduzimamo osnažnimo osobnom odgovornošću. Izbjegavajmo veća okupljanja, provjetravajmo prostorije, nosimo maske... - rekao je premijer Andrej Plenković na početku današnje sjednice Vlade RH.

Dodao je da je razgovarao s predsjednicom Europske komisije.

- Oni rade intenzivno na tome da se dodatno osigura ubrzanje Pfizerovih doza za 2. tromjesečje - kazao je Plenković.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je dosad u Hrvatsku stiglo 819.990 doza cjepiva.

- Najveći obuhvat cijepljenjem postignut je kod osoba starijih od 80 godina. Regionalno, najveći obuhvat cijepljenih prvom dozom je postignut u Primorsko-goranskoj županiji, i to 13,7 posto, a obuhvat drugom dozom najveći je u Sisačko-moslavačkoj županiji, 5,3 posto u odnosu na broj stanovnika. Dali smo dodatne upute svim izabranim liječnicima obiteljske medicine, naročito što se tiče cijepljenja nepokretnih ili teško pokretnih u njihovim kućama. U Hrvatskoj nije uočen nijedan slučaj rijetke pojave trombocitopenije nakon cijepljenja AstraZenecom - naveo je Beroš.

Dodao je da je, od ukupnog broja sekvenciranih uzoraka virusa, 94 posto njih s britanskom varijantom.

- I dalje bilježimo rast broja zaraženih, hospitaliziranih i onih na respiratoru te pad prosječne dobi oboljelih. Raste pritisak na zdravstveni sustav. Popunjenost intenzivne je 70% uz mogućnost proširivanja. Virus se širi tamo gdje mu sami dopustimo. Put izlaska iz epidemije biramo sami. Apeliram na sugrađane, posebno mlade, da budu disciplinirani - poručio je Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da je od zadnje sjednice Vlade nacionalni Stožer civilne zaštite donio pet odluka na prijedlog lokalnih stožera zbog pogoršanja situacije. Na području Primorsko-goranske županije donesene su najstrože mjere od početka ove godine, istaknuo je Božinović.

- Što se tiče nadzora, 15.897 ih je provedeno, izdano je 14 prekršajnih naloga, četiri optužna prijedloga. Zbog nenošenja maski izdano je 14 pisanih upozorenja i 24 prekršajnih naloga. Utvrđeno je 157 mjera kršenja mjere samoizolacije - rekao je Božinović.

Dodajmo da je na današnjoj sjednici Vlade prihvaćena odluka o isplati Covid-dodatka umirovljenicima. Podsjetimo, korisnicima mirovine kojima je iznos ukupnog mirovinskog primanja do 1.500 kuna isplatit će se jednokratno novčano primanje u iznosu od 1.200 kuna. Onima kojima je iznos ukupnog mirovinskog primanja između 1.500 i 2.000 kuna isplatit će se jednokratno novčano primanje od 900 kuna. Za korisnike kojima je iznos ukupnog mirovinskog primanja od 2.000 do 3.000 kuna, iznos jednokratnog novčanog primanja iznosit će 600 kuna, a onima s mirovinom od 3.000 do 4.000 kuna isplatit će se 400 kuna.

>> Dogovorena isplata Covid-dodatka umirovljenicima s mirovinama do 4.000 kuna

Također, na današnjoj je sjednici Vlada RH raspisala lokalne izbore, koji će se održati u nedjelju 16. svibnja.

Označeno u