Plenković o oporezivanju studentskih zarada: Naći ćemo rješenje koje će zadovoljiti studente Foto: VV arhiva

Plenković o oporezivanju studentskih zarada: Naći ćemo rješenje koje će zadovoljiti studente

V.M./Varaždinske vijesti | 6.1.2017. u 15:45h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Izmjena Pravilnika o porezu na dohodak, kojim se prag za oporezivanje studentskih zarada spušta s 50.000 na 15.000 kuna godišnje, a kojeg je Vlada RH donijela na posljednjoj sjednici, izazvao je negativne reakcije studenata.

Najavljen je i veliki studentski prosvjed ukoliko se Pravilnik ne vrati na prvobitno stanje. Podsjetimo, Ministarstvo financija je od početka ove godine Pravilnikom o porezu na dohodak smanjilo iznos koji studenti mogu tijekom godine zaraditi bez plaćanja poreza, i to za gotovo tri puta, s 50.000 kuna na 15.000.

Na izmjene Pravilnika regirao je i Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu koji je zatražio sastanak s ministrom financija Marićem, kao i sastanak s predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Na nastalu situaciju osvrnuo se i sam premijer Andrej Plenković koji je istaknuo da je dao nalog Ministarstvu financija da temeljito provjeri Pravilnik koji je donesen i da se vidi je li on u cijelosti u skladu novim Zakonom o porezu dohodak.

- Želim umiriti sve studente. Naći ćemo rješenje koje će zadovoljiti studente i spriječiti bilo kakvo pogoršanje njihovog položaja i u pogledu limita i u pogledu obračunavanja poreza - rekao je Plenković.

Dodao je kako je ministru financija Zdravku Mariću naložio da pronađe rješenje za taj problem i najavio da će razgovarati s predstavnicima studenata.