Plenković: Lockdown i policijski sat nisu na stolu, mjere ćemo pooštriti ako treba Foto: VV arhiva

Plenković: Lockdown i policijski sat nisu na stolu, mjere ćemo pooštriti ako treba

VV / N1 | 6.11.2020. u 16:56h | Objavljeno u Aktualno

U Banskim dvorima održan je sastanak vladinog Znanstvenog savjeta o koronavirusu. Osim znanstvenika i članova Stožera, tamo je bio i premijer Andrej Plenković.

"Mjere koje su sada na snazi bit će produljene, pooštrit će se ako bude potrebe", rekao je premijer Plenković, piše N1 televizija.

Rekao je da su na sastanku raspravili aktualnu situaciju u vezi Covida-19 u Republici Hrvatskoj i čuli mišljenja članova savjeta te konstatirali kako postoji jasan zajednički nazivnik - "da su mjere primjerene i proporcionalne ugrozi koju epidemija trenutno predstavlja zdravlju u RH."

"Svi su svjesni situacije, upućuju na visok stupanj opreza i provedbu svih mjera", rekao je.

"Važno je da ćemo od članova znanstvenog savjeta dobiti i eventualne prijedloga dodatnih mjera. Mjere koje su sada na snazi bit će produljene. Ako stožer smatra da postoji potreba za dodatnim pooštravanjem mjera, one će biti donesene".

"Ni lockdown ni policijski sat nisu na stolu", poručio je premijer.

"Postoji margina dodatnoga pooštravanja mjera, primjerice broj ljudi na javnim okupljanjima, a postoje i posebni režimi od škola, uputa za državne i javne uprave... Ukoliko postoji netko unutar struke tko smatra da možemo poduzeti dodatne mjere, otvoreni smo za sve što može usporiti dinamiku zaraze. Nitko ne zagovara stroge mjere", rekao je pa pojasnio da ne bi zatvarali škole, ugostiteljske objekte, niti ograničavali rad trgovinama.

Komentirajući situaciju u bolnicama, Plenković kaže da su problemi iznimka, a ne pravilo.

"Izražavam zahvalnost cijelom zdravstvenom sustavu, njih ima jako puno, liječnika, sestara... Dobro je da se struka dodatno angažirala u zdravstvu. Što se tiče nihovih sugestija, Beroš vodi dijalog i činimo sve da zdravstveni sustav bude što bolji", rekao je Plenković.

"Važno je imati kvalitetan i sadržajan dijalog sa svim sudionicima", dodao je. Kaže da pismo liječnika nije bilo dramatično. "Ono što trebamo učiniti, mi ćemo učiniti", zaključio je Plenković.