Parkovi na međunarodnoj razini lobiraju za izgradnju varaždinske grobne kuće

Parkovi na međunarodnoj razini lobiraju za izgradnju varaždinske grobne kuće Foto: Parkovi

Varaždinski Parkovi odlučni su europskim novcem iz sljedećeg programskog razdoblja, 2021.-2027. izgraditi novu grobnu kuću na gradskom groblju. Zbog toga su na međunarodnoj konferenciji Pannonian Cemetery Days, održanoj u Osijeku, financiranje projekata na grobljima europskim sredstvima inicirali središnjom temom skupa.

Direktor Parkova Alen Runac i suradnica Jelena Sekelj s ovom su temom prije nekoliko mjeseci u Bruxellesu upoznali i europske parlamentarce te predstavnike EU komisije. Tada su naglasili i u Osijeku ponovili, nužnost da se investicije tog tipa uvrste među one koje će se financirati europskim novcem u predstojećem programskom razdoblju.

U Osijeku je projekt varaždinske grobne kuće predstavljen još detaljnije. Rukovoditeljica groblja u Parkovima, Romana Brkić Knežević prezentirala je izgled projekta nove grobne kuće na varaždinskom groblju, nakon čega je Jelena Sekelj vodećim ljudima u branši i akademskim stručnjacima pojasnila zašto je financiranje izgradnje nove mrtvačnice, koja bi sadržajima i veličinom bila primjerena gradu u kojem živi oko 47.000 stanovnika, ključni problem Parkova i Grada Varaždina.

- Želimo li postići standard primjeren Europskoj uniji čiji smo ravnopravni dio, na groblju je nužan razvoj komunalne infrastrukture. Grad za to nema novaca, a u ovom trenutku nema ni raspoloživih fondova za tu svrhu. Novac ne možemo tražiti ni od građana pa dodatno opteretiti njihov ionako nizak standard – rekla je Sekelj.

Također je podsjetila da dosadašnje raspoložive mjere nisu financirale takvu infrastrukturu u gradovima.

- Upravo su gradovi dominantni po broju sahrana, a u njima se dosad nije sufinancirala izgradnja ovakve infrastrukture. Broj stanovnika u europskim gradovima u stalnom je porastu i do 2050. će godine čak 70% populacije živjeti u gradovima. Potrebe za komunalnim uslugama stalno rastu. Ali u trenutku dok broj stanovnika u gradovima nezaustavljivo raste, infrastruktura na grobljima poput varaždinskoga je na razini prošlih stoljeća – upozorila je Sekelj i zaključila da se zbog toga sve više udaljavamo od europskog komunalnog standarda na grobljima.

Eminentni stručnjaci na konferenciji su govorili i o razlogu zbog kojega su baš groblja ogledala kulturne baštine, o turističkoj valorizaciji groblja te o planiranju, održavanju i upravljanju grobljima.

parkovi_konferencija_osijek4.JPG

parkovi_konferencija_osijek.JPG

parkovi_konferencija_osijek2.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.