PARKOVI: Ministarstvo odobrilo novac za obnovu istočnog zida varaždinskog groblja

Varaždinske vijesti | 26.6.2020. u 14:32h | Objavljeno u Aktualno

Nakon godina nebrige bivših uprava, pa potom agitacije za novčana sredstva, varaždinski su Parkovi s Ministarstvom kulture potpisali ugovor o dodjeli 120.000 kuna za obnovu istočnog gradskog groblja Varaždin. Zid će se obnoviti novcem iz programa nacionalne zaštite nepokretnih kulturnih dobara.

Sustavno zanemarivano

Iako zaštićeno kulturno dobro, varaždinsko je groblje bilo sustavno zanemarivano, pa je i istočni zid, uz koji su smještene najstarije grobnice koje datiraju još iz 18. stoljeća, zadnji put obnovljen prije više od dva desetljeća, 1998. godine.

Od tada pa do danas, tek su neki od vlasnika grobnica uz njihovu obnovu, obnovili i dio pripadajućeg zida. Nova uprava Parkova odmah je po imenovanju 2017. godine, počela tražiti rješenje za obnovu zida i značajnijih spomenika na Gradskom groblju Varaždin.

Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Varaždinu izdao je posebne uvjete zaštite kulturnog dobra za obnovu vanjskog dijela istočnog zida groblja, sjeverne i južne ograde, temljem kojeg je izrađena projektna dokumentacija i projekt obnove istočnog zida je prijavljen na Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2020. godinu. Upornost je rezultirala potpisivanjem ugovora za dodjelu sredstava.

Ulaganje u groblje je nužnost

Direktor Parkova, Alen Runac, zahvaljuje Ministarstvu kulture na razumijevanju značaja varaždinskog groblja i pruženoj potpori.

- Zelena baština varaždinskog groblja, njegova ljepota te zanimljivi i značajni spomenici i oblikovanje čini ga jedinstvenim u Europi. Takvo bogatstvo valja neprestano njegovati. Ovo je za nas poseban izazov. Ulaganje u groblje je nužnost koja nije moguća bez pomoći nadležnih ministarstava. Zato nam je posebno važna podrška Ministarstva kulture vezana uz obnovu svih važnijih kulturnih elemenata na našem groblju, a koji su godinama bili zapostavljeni i prepušteni propadanju – rekao je direktor Parkova Alen Runac.

Za ovakav, pozitivan rezultat, posebno zahvaljuje saborskom zastupniku Anđelku Stričaku koji je, kaže Runac direktno u Zagrebu podržao očuvanje kulturne baštine, varaždinskog groblja. Anđelko Stričak kaže da je kulturna baština vrijedna svakog truda.

- Očuvanje kulturne baštine ima moju punu potporu i stojim na raspolaganju u realizaciji budućih projekata – zaključuje Stričak.