Otvoreno pismo vijećnicima Ivanca: "Dogradnje škole nema jer su problem ministrica i potpredsjednik Vlade"

IHR/Varaždinske vijesti | 8.3.2019. u 15:58h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Sve što je rekao gospodin Batinić je točno. Tijekom osam godina s potpredsjednikom Vlade, ministrima u Vladi, Batinićem kao potpredsjednikom Sabora, Štromarom kao županom i Batinićem kao gradonačelnikom zaista su uspjeli isprojektirati dogradnju. No, podsjećamo da je župan Radimir Čačić u svom prvom mandatu u tri godine projektirao, ugovorio, izgradio i dogradio 32 škole i dvorane, uključivo i dvije na području Grada Ivanca u vrijeme HDZ-ove Vlade, a da nakon toga svi navedeni HNS-ovci nisu izgradili ništa kroz osam godina, pa tako ni realizirali dogradnju u OŠ Ivanec - reagirali su iz Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Varaždinske županije u otvorenom pismu koji su danas poslali vijećnicima Gradskog vijeća Ivanca i građanima Ivanca kao reakciju na tekst objavljen na službenim web stranicama Grada Ivanca u utorak, 5. ožujka.
U tom se tekstu navodi da su građani revoltirani činjenicom da se projekt dogradnje Osnovne škole Ivanec, kojom bi se omogućila jednosmjenska nastava, ne miče s mrtve točke te postavio pitanje zašto dogradnja nije počela iako je Gradsko vijeće školu i oslobodilo plaćanja komunalnih doprinosa od preko 243.000 kuna (za projekt ukupne vrijednosti 25 milijuna kuna) te se pitaju zašto župan svaki puta lopticu prebacuje na resorno ministarstvo i gradonačelnika.
U otvorenom pismu iz Varaždinske županije podsjećaju da je župan Čačić u ovom mandatu, nakon što se osam godina nije izgradilo ništa, već pristupio realizaciji obnove pet škola (PŠ Kuljevčica, OŠ Radovan, PŠ Gačice, Srednja škola Ivanec i PŠ Prigorec ukupne vrijednosti 15.006.583 kuna unatoč činjenici da do danas resorno ministarstvo, kojeg vodi ministrica iz kvote HNS-a i resorni potpredsjednik Vlade, Batinićev stranački kolega Štromar, još uvijek sprečavaju isplatu Vladinog duga za sve škole građene po modelu JPP-a, pa tako i škole u Salinovcu i Radovanu. Dakle, pokrenuti su radovi u svim školama za koje se mogao koristiti europski novac i novac Varaždinske županije te čiju realizaciju HNS nije mogao spriječiti.
- Treba biti potpuno besraman i sam priznati da se osam godina nije napravilo ništa osim papira i prozivati Čačića zašto nije realiziran projekt dogradnje u vrijednosti 25 milijuna kuna u proteklih godinu i pol. Međutim, najgore u tome jest da je činjenica da nije započela realizacija dogradnje škole isključivo posljedica ili nesposobnosti ili svjesne opstrukcije projekta od strane resorne ministrice iz kvote HNS-a i potpredsjednika iz HNS-a, dakle kolegica i kolega gradonačelnika Batinića. Još jednom, iako je za župana Čačića poznata činjenica da se drži vlastite riječi, gospodo gradski vijećnici, Varaždinska županija službeno i javno potvrđuje da je spremna sutra ujutro ili bilo koji drugi dan preuzeti obavezu u iznosu od 35 % u, kao što sam Batinić naglašava, zakonskom okviru JPP-a. Budući da je Batinić javno izjavio i potvrdio da je Grad spreman dati svojih 10 %, očito je jedini problem u HNS-ovoj ministrici i potpredsjedniku, čijih 55 % iz državnog budžeta željno očekujemo. Stoga su županove izjave u kojima navodi da je potpuna odgovornost na državi potpuno utemeljene i istinite, a gradonačelnik to dobro zna ili bi morao znati. Što se tiče osiguranja sredstava za te namjene u budžetu Županije, gospodin Batinić o tome ne treba brinuti. O tome će brinuti župan i garantira da će sredstva biti osigurana unatoč tome što HNS sprečava isplatu duga Županiji u iznosu od 45 milijuna kuna - istaknuto je u otvorenom pismu.
Navode da je opće poznato da je sustav obrazovanja osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja Varaždinske županije daleko najbolji u RH.
- Varaždinska županija je, kao jedina u Hrvatskoj, jedan od 24 centra izvrsnosti od 1.350 regija razine županija u Europi, pa prizemna demagogija gdje činjenica da HNS, s jedne strane, sprečava izgradnju škole, a s druge strane obećava da će biti izgrađena do 2021. ako se na Ivanec prenesu osnivačka prava, samo govori o tome da je zbog prikupljanja političkih poena gradonačelnik spreman žrtvovati interes djece da dobiju najkvalitetnije obrazovanje u RH - zaključuju na kraju u otvorenom pismu.

Označeno u