Opća bolnica Varaždin slavi 120 godina postojanja: "Pred nama je veliki investicijski ciklus"

V.M./Varaždinske vijesti | 22.10.2018. u 14:08h | Objavljeno u Aktualno

Opća bolnica Varaždin proslavila je danas 120 godina djelovanja, a kako je istaknuto na velikoj svečanosti povodom velike obljetnice, radi se o velikom sustavu pred kojim je značajan investicijski ciklus.

Kako je istaknuo ravnatelj bolnice Nenad Kudelić, bolnička djelatnost započela je još i ranije, davne 1859. godine. Ali bolnica na ovoj lokaciji na kojoj se sada nalazi je izgrađena 1898. godine, točno prije 120 godina.

- Započelo se s jednom ustanovom koja je i danas u funkciji i poznata u populaciji kao "stara kirurgija" jer se kirurška djelatnost u toj zgradi najduže zadržala. Započela je s prizemljem, s kapacitetom od 35 do 40 krevete, ukupnog kapaciteta od oko 100 bolesnika. Kroz 120 godina bolnica se postepeno razvijala, rasla, dograđivala, izgrađivala, i u konačnici spajanjem s nekadašnjim bolnicama u Klenovniku i Novom Marofu dosegla jednu veličinu na razini regionalnog centra. Opća bolnica Varaždin danas je jedan regionalni centar, bolnica druge kategorije od regionalnog značaja, po svojoj veličini četvrta u Hrvatskoj - naveo je ravnatelj Kudelić.

Kroz bolnicu svakodnevno prolazi ogroman broj ljudi, od medicinskog i drugog osoblja do samih pacijenata.

- Ovo je bila bolnica koja je u početku zaposlila jednog doktora, a danas u OB Varaždin radi 265 liječnika, ukupno ima oko 1700 zaposlenih, od čega je 72 posto medicinskog osoblja. Na dnevnoj bazi kroz OB Varaždin prođe na stotine pacijenata, dok na mjesečnoj bazi samo kroz poliklinički dio prođe oko 35 tisuća pacijenata. Radi se jednoj ogromnoj brojci, na godišnjoj razini je ta brojka gotovo milijunska, odnosno govorimo o brojci od oko 870 tisuća pacijenata koji prođu, budu obrađeni ili liječeni u Općoj bolnici Varaždin. Iskreno se nadam da će se Opća bolnica Varaždin i dalje nastaviti razvijati ovim tempom kakav je pratila kroz čitavo ovo stoljeće, odnosno posljednjih 120 godina - naglasio je Kudelić.

Da je pred bolnicom jedan veliki investicijski ciklus, potvrdio je župan varaždinske županije Radimir Čačić. Naglasio je kako je ukupno 230 milijuna kuna započetih projekata u posljednjih godinu dana, od kojih su neki finalizirani.

- Da, Opća bolnica Varaždin slavi 120 godina. Počela je s 30 kreveta, a potom je prije 120 godina uzet i kredit na 50 godina. I tada su to bili veliki i ozbiljni zahvati, dugoročno planirani i financirani. Danas je OB Varaždin jedan ogromni sustav, vrlo ozbiljan sustav. Ono čemu svjedočimo sad, u proteklih godinu dana, je pokretanje jednog investicijskog ciklusa, kompletne obnove objekata i opreme. To je samo u ovoj bolnici 101 milijun kuna, 83 milijuna kuna kroz ESCO program, koji smo uspjeli nastaviti kad sam preuzeo funkciju župana, s obzirom na to da je bio prijavljen i zaustavljen i mi smo bili tada sljedeći u nizu raskida ugovora jer su sve bolnice u Hrvatskoj tada bile zaustavljene. Međutim, to smo mi spriječili i nastavili, ugovorili još tri nova paviljona, dakle sad ih imamo 10. Paralelno s tim, u okviru sustava Opće bolnice nastavili smo nešto što je stajalo u temeljima od 2013. godine, a to je Centar za palijativnu skrb u Novom Marofu, što je 51,5 milijuna kuna također europskog novca. Otvorili smo i program dva paviljona u Klenovniku, što je 7,5 milijuna kuna. Kad na to dodamo 70 milijuna kuna za objedinjeni hitni prijem i dnevnu kirurgiju, cijela ta priča je teška 230 milijuna kuna u ovih godinu dana započetih projekata, neki su već i pri kraju, a palijativni centar je otvoren - istaknuo je Čačić dodavši kako sve to zajedno prati i ulaganje u opremu.

- 12,5 milijuna kuna smo uložili samo u opremu, različite vrste aparatura, laboratorij i sve ostalo u Novom Marofu, a i magnetska rezonanca u vrijednosti od 7,1 milijun kuna je konačno stigla. Naravno za to je trebalo uložiti još nešto i u pripremu samih prostora - rekao je Čačić.

Županija ulaže i u edukaciju liječnika, a priprema se i poseban sustav kreditiranja kako bi se liječnike s obiteljima privuklo u Varaždinsku županiju.

- Ulažemo i u edukaciju liječnika. Ove godine smo posebno izdvojili za Opću bolnicu 420 tisuća za edukaciju, učinit ćemo to i iduće godine. Nadamo se da će se i Grad Varaždin djelomično uključiti. Osmislili smo jedan poseban sustav sufinanciranja od strane Županije, dugoročnih kreditnih aranžmana za stanove i obiteljske kuće liječnika, tako da ćemo im spustiti kamatne stope sa sadašnjih 3,5 do 4 posto, na 2 posto s obzirom na to da se radi o dugoročnim kreditima. To ćemo ponuditi i svom drugom medicinskom osoblju, ne samo liječnicima - najavio je župan.

Pred Varaždinskom županijom je i nova investicija, novi operacijski blok, projekt vrijedan minimalno 350 milijuna kuna.

- Zdravstvo je izuzetno važno za ovu županiju, cijelu ovu zemlju. Ima svoje specifične probleme, jedan od njih je nedostatak liječničkog kadra, ali i medicinskih sestara i odlazak tih ljudi jer su na ukupnom europskom tržištu posebno traženi. Najvažnije je istaknuti da moramo odraditi kompletno projektiranje i kompletnu pripremu, za što smo izdvojili sredstva u 2019. godini, a to je ogromni novi operacijski blok, to je minimalno 350 milijuna kuna. To je strateški projekt ove Županije koji će ući u operativni program za lisnicu Europske unije 2021.-2027. Sad se definiraju koji su to strateški projekti i mi ćemo ovaj projekt prijaviti kao apsolutni prioritet. Nažalost, Hrvatska u ovoj lisnici 2013.-2020. nije kao država predvidjela mogućnost financiranja europskim novcem takvih bolnica, no ispravit će se to u lisnici 2021.-2027. i naša bolnica će biti kao strateški projekt u tome, na tome inzistiramo - naglasio je župan Čačić.

Pomoćnica ravnatelja za kvalitetu i specijalist neurolog Dubravka Dobec Gorenak istaknula je kako je bolnica kroz cijelu svoju povijest pratila trendove i napredak u medicini.

- Kroz cijelu povijest varaždinske bolnice, a osobito kroz posljednjih 30 godina koliko s ovdje zaposlena, da je bolnica imala uvijek imati tendenciju biti apsolutno u toku znanja, vještina medicinskih struka, rekli bi današnjim rječnikom "up to date". Dapače, pojedine struke bile su ispred svog vremena i u povijesti naše bolnice postoje kolege koje su zaista bili pioniri novih dijagnostičkih i terapijskih metoda koje su vezane za njihovu struku. Uvijek je neka tradicija u našoj bolnici biti u toku i nadam se da to prenosimo i na mlađe naraštaje - rekla je pomoćnica ravnatelja.

Ministar graditeljstva i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar naglasio je kako je bilo vrijeme da bolnica bude među najopremljenijima u ovom dijelu Hrvatske te da se stvore bolji uvjeti za pacijente.

- Ako znamo da je prije 120 godina ova bolnica imala i struju i vodu i bila je onda među najopremljenijima, bilo je vrijeme da opet nakon 120 godina bolnica bude najopremljenija u ovom dijelu na sjeveru Hrvatske. Intenzivno smo posljednjih nekoliko godina radili na projektima energetske učinkovitosti. Prvi ugovor je potpisan na 83,5 milijuna kuna za uređenje pet paviljona koje je doista trebalo urediti. Kroz energetsku obnovu uređuje se i veliki dio unutrašnjosti i vanjskih dijelova, mijenjaju se prozori, dogovorena je i klima, puno bolji uvjeti za pacijente ali i puno manja potrošnja energije, energije koja se puno troši i smanjuje se potrošnja i s tom razlikom u cijeni i s tom uštedom može se opet ulagati u druge potrebe koje ima ova bolnica, odnosno pacijenti i građani sjevera Hrvatske, građani Varaždinske županije. Drago mi je da smo nabavili CT, drago mi je da se magnet nabavlja i da će ova bolnica stvarno biti među najmodernijima u Hrvatskoj - rekao je ministar Štromar.

Galerija slika