ALARMANTNO Opasni bull terier luta bez brnjice i vlasnika oko 6. osnovne škole Foto: Foto čitatelja

ALARMANTNO Opasni bull terier luta bez brnjice i vlasnika oko 6. osnovne škole

D.P./Varaždinske vijesti | 10.3.2017. u 14:45h | Objavljeno u Aktualno

Niti dva tjedna nakon što smo pisali o tome kako vlasnica šeće boksera bez povodnika i brnjice kod 6. Osnoovne škole, čitatelj nas je danas obavijestio o još opasnijoj situaciji.

Naime, čitatelj je snimio kako se oko 6. Osnovne škole, ali i po dvorištu, šeće opasni bull terier.

Ono što posebno zabrinjava je to da vlasnika nije bilo nigdje na vidiku, a pas nije imao brnjicu pa čak ni ogrlicu.

U varaždinskoj policiji kazali su nam kako nisu obaviješteni o slučaju te su pozvali građane da ako vide opasnog psa bez vlasnika i brnjice - odmah zovu policiju!

- Mi ćemo sada odmah alarmirati službe i veterinarsku inspekciju kako bi osigurali područje, a potražit ćemo i vlasnika kojem ide prekršajna prijava - kazao nam je glasnogovornik PU varaždinske Matko Murić.

Bull terrier u skolskom dvoristu 4

Inače, pasmina Bull terrier svoje podrijetlo vuče iz Engleske, gdje je sredinom 19. stoljeća uzgoj započet u svrhu kreiranja mišićave, čvrste i stabilne pasmine u borbi pasa koje su u ono doba bile veoma popularne.

- Kroz godine izgled i temperament ove pasmine poprilično se izmijenio, pa tako danas Bul terijeri imaju znatno mirniju narav, no važno da pas potječe iz dobre uzgajivačnice gdje je genetski posebna pažnja usmjerena na isključenje agresivnosti iz uzgoja - piše Moj pet centar.

Inače, bull terier prema pravilniku koji je izdalo Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja 2005.god. spada u opasne pse i vlasnici takve pasnmine ni u kojem slučaju ne bi smjeli pustiti psa da sam lunja okolo, već naprotiv.

Neke obaveze vlasnika opasnih pasa donosimo u nastavku.

  1. Opasan pas mora biti držan u prostoru ili objektu iz kojega ne može pobjeći, a na ulazu u prostor ili objekt u kojem se nalazi opasan pas mora biti vidljivo istaknuto upozorenje: »OPASAN PAS«.
  2. Na ulazu u prostor ili objekt u kojem se nalazi moguće opasan pas mora biti vidljivo istaknuto upozorenje: »OŠTAR PAS«.
  3. Ulazna vrata u prostor ili objekt u kojem se nalazi opasan ili moguće opasan pas moraju biti zaključana.
  4. Izvođenje opasnog ili moguće opasnog psa na javne površine dopušteno je jedino s brnjicom i na povodcu, od strane punoljetne osobe i u skladu s komunalnim odredbama o uvjetima i načinu držanja pasa.
  5. Opasan pas mora postići zadovoljavajuću ocjenu na testu provjere stupnja socijalizacije iz članka 5. stavka 1. ovoga Pravil­nika i nakon školovanja iz članka 5. stavka 2. ovoga Pravilnika, kojemu pristupa zajedno s vlasnikom.

 

Označeno u