Oko 80% rasutih bala je iskoristiva tvar, a 30 milijuna kuna odnosi se na sanaciju tla nakon odvoza bala iz Brezja

MGA | 30.11.2022. u 11:10h | Objavljeno u Aktualno

Među vijećničkim pitanjima tijekom aktualnog sata varaždinskog Gradskog vijeća bilo je nekolio vezano za bale u Brezju. Odgovarajući na pitanje Ane Petrić, što se napravilo s najavljenim tretiranjem dijela bala u MBO-u, gradonačelnik joj je odgovorio da je to u tijeku.

- Riječ je o 500 tona rasutih bala, za što je putem javne nabave potpisan ugovor i taj je otpad u MBO-u te ga prati komisija koju smo tamo poslali. Kroz koji tjedan očekujem završni izvještaj što je napravljeno s tih 500 tona. Koliko mi je dosad poznato, rezultati pokazuju da je 80% otpada iskoristiva tvar - pojasnio je Bosilj. Nezavisni vijećnik Davor Patafta pitao je je li istina da se 30 milijuna kuna iz ponude za sanaciju bala odnosi na sanaciju tj. odvoz zagađenog tla.

- Otpad se u Varaždinu balirao od 2005. do 2013. godine, oko osam godina. Prema mjerenjima tamo je oko 96.000 tona, ali u ugovoru stoji da obračun ide prema stvarnim količinama otpada i zemlje koji će se ukloniti. Imamo projektantsku procjenu prema kojoj bi sanacija tla vrijedila oko 30 milijuna kuna. Moramo uzeti 48 uzoraka, tako propisuje Ministarstvo, i iz toga će se vidjeti koju razinu sanacije treba napraviti. Nadam se da će to biti samo kratka, površinska sanacija. Tako smo radili na servisnoj cesti. Tamo se pokazalo da se ne radi o opasnom otpadu, no ako mora ići na deponij opasnog otpada, onda će iznositi 30 milijuna. Koliko su stavili ponuđači to ne znam jer je postupak javne nabave tajan. To znači da je sama sanacija ispod 190 mil. kuna - odgovorio je gradonačelnik. 

Također je napomenuo da su se varaždinski HDZ-ovci "brzo skupili i poslikali te rekli evo mi riješavamo bale" kad je u Varaždinu bio državni tajnik Ministarstva vezano za sanaciju bala u Brezju koji je pritom poručio da imaju suglasnost Fonda na 190 milijuna kuna, a "sad je to nekome preskupo".

- Sve smo napravili po pravnome hodogramu. Pozivanje na Ugovor iz 2008. godine je bespredmetno, a koncesiju smo raskinuli tako da imamo jasnu i čistu situaciju. Danas ću povući odluku o zaduženju, samo da ne vežete Proračun i bale - rekao je Bosilj dodajući da kamate banaka neprestano rastu.

Označeno u