O varaždinskom proračunu i/li obveznicama - lokalni referendum!

| 23.11.2019. u 20:45h | Objavljeno u Aktualno

Ukoliko građani Varaždina ne daju do 12. prosinca u većem broju primjedbe na Nacrt gradskog proračuna za 2020. godinu, kao što su to učinili u Zagrebu na prijedlog GUP-a, ili se ne dogodi neko (drugo) političko čudo, vrlo vjerojatno će u Gradskom vijeću biti prihvaćen, prvi put u povijesti, proračun koji je veći od pola milijarde kuna!

Ne bi to, naravno, bilo ništa posebno, štoviše bilo bi i za svaku pohvalu, da se radi o rastu proračuna na temelju realnih prihoda. Međutim, riječ je o nečem sasvim drugom. Naime, razlog za rekordan varažinski proračun prije svega su dvije stavke, i to „Opremanje gospodarske zone Brezje“, za što je 2020. predviđeno 86,4 milijuna te još deset milijuna kuna u 2021. i 2022., kao i na stavku otkup zemljišta od Ekos hodlinga, koja iznosi 26 milijuna kuna. Zbog tih, kao i još nekih manjih izdatak, proračun Grada Varaždina za 2020 godinu planiran je na čak 572 milijuna kuna, a kako su prihodi od poslovanja 362 milijuna kuna, navodi se manjak od - 169 milijuna kuna!

Ova razlika između poslovnih prihoda i rashoda planira se pokriti, kao što se čulo na ovotjednom kolegiju gradonačelnika Ivana Čehoka, izdavanjem municipalnih obveznica. Zaduživanje kroz izdavanje obveznica za sanaciju odlagališta u Brezju i pokrivanje (drugih) dubioza iz prošlosti - a u manjoj mjeri i za neke investicije, kao što je optička mreža - najavljuje se još od proljeća, a ovih se dana o tome privode kraju i konzultacije među političkim strankama i listama, koje su u varaždinskom Gradskom vijeću.

Neki su od njih već odlučili kako će se postaviti prema ovakvom prijedlogu varaždinskog proračuna, neki će to tek učiniti, kao što je slučaj s GO HDZ-a Varaždin, koji se sastaje u ponedjeljak.

Ukoliko želi ostaviti dojam da je ozbiljna politička stranka, HDZ će nesumnjivo trebati zauzeti jedinstven stav koji će slijediti svi njegovi vijećnici, što do sada nije uvijek bio slučaj. Iako i u najstarijem, britanskom parlamentu, postoje teme o kojima zastupnici glasaju po svom nahođenju, toga ipak nema kada su u pitanju bitne točke.

A kakav će stav zauzeti u HDZ-u, kako lokalni, tako i onaj državni, teško je reći. Glas protiv nacrta proračuna vjerojatno bi značio kraj koalicije sa listom Čehoka u Varaždinu. To za HDZ, doduše, uopće ne mora biti loše, gleda li se dugoročno. Dapače. S druge strane ni glas za proračun nije bez problema. Ako ništa drugo, otvorit će niz sumnji i pitanja, kao ono zašto se predviđa toliki iznos za „Opremanje gospodarske zone Brezje“ kad nadležno ministarstvo jasno ukazuje da se još uvijek nije utvrdio način zbrinjavanja bala i sanacije odlagališta, a kamoli ishodilo sufinanciranje…

Jasno da bale treba konačno riješiti. Međutim, ukoliko bi se prije osigurao novac nego odabralo i dogovorilo rješenje, lako bi mogao otići za nešto drugo što se može podvesti pod „Opremanje gospodarske zone Brezje“. Uostalom, ako se utvrdi i dogovori tehnologija zbrinjavanja bala, što je uvjet za sufinaniranje bez čega ne treba ni razmišljati o sanaciji, uvijek postoji mogućnost rebalansa. Dakle, prvo treba znati za što se planira utrošiti novac, a onda ga osigurati. Čemu žurba?

Na varaždinskoj su političkoj sceni, međutim, neki uvjereni da gradonačelnik Ivan Čehok već sada ima većinu u Gradskom vijeću za prijedlog proračuna, neovisno o tome što će varaždinski HDZ odlučiti kao stranka.

Kako ukazuju, Čehoku vjerojatno neće trebati ni 13 od 25 glasova, nego manje. Naime, Kandidacijska lista grupe birača dr. sc. Ivana Čehoka ima osam vijećnika, nakon što se odmetnuo Denis Mladenović. On je, međutim, najavio bojkotirati sjednicu na kojem će se odlučivati o zaduženju.

Međutim, Statut Grada Varaždina veli da se "Statut Grada Varaždina, Poslovnik, proračun, izmjene i dopune proračuna, odluku o privremenom financiranju, polugodišnji i godišnji izvještaj o izvršenju proračuna, odluku o raspisivanju referenduma o pitanjima iz djelokruga Grada Varaždina, odluku o izboru predsjednika i potpredsjednika Gradskog vijeća, Gradsko vijeće donosi većinom glasova svih članova Gradskog vijeća."

Očigledno, ipak treba za proračun 13 ruku. Za Davora Pataftu i Vladu Sevšeka, dvojicu vijećnika Kandidacijske lista grupe birača Vlade Sevšeka ne treba dvojiti kako će glasovati, kao ni za danas tzv. nezavisne Josipa Drevena i Vesnu Dušak.

Dakle, Čehok sigurno može računati na 12 ruku, a za podršku proračunu treba mu još nečija ruka. Nezavisnog Vjerana Strahonje, Reformistice  Natalije Martinčević ili nekog iz SDP-a, odnosno HDZ-a.

Kako se već pokazalo da varaždinski HDZ ne može uvijek zauzeti jedinstven stav, opet je pozornost usmjerena na vijećnika Roberta Gotića, koji je nedavno glasovao za razrješenje Denisa Mladenovića iz UV Gradski bazeni, No, ne dvoji se samo zbog njegovih političkih odluka, nego i poslovanja pa čak i dokumenata otuđenih nakon provale u njegove poslovne prostorije… No, pod "lupom" su i drugi. Tako se, primjerice, ukazuje da je nakon nedavne zapljene 500 kg marihuane u Remetincu završio suprug gradske vijećnice. Doduše, točno je da je on zapravo bivši suprug…

Jedna ruka može, ali ne mora biti problem. No, kada se sve ovo vidi, a imajući u vidu da se gradska blagajna namjerava zadužiti za pozamašan iznos za svrhe oko koje postoje dvojbe, najpametnije bi bilo da se o prijedlogu rekordnoga gradskog proračuna ili zaduživanju kroz obveznice odluči na lokalnom referendumu. Možda za to treba više novaca i vremena, ali zato ne bi ostavilo repove, sumnje i postupke kojih u Varaždinu ima već za izvoz….