Novi rekord u županiji: 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom Foto: Ilustracija

Novi rekord u županiji: 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom

| 8.10.2020. u 10:57h | Objavljeno u Aktualno

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji testirano je 307 uzoraka, a evidentirano je 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom, najviše do sada u jednom danu je bilo 15 zaraza.

Što se tiče izvora zaraze, u 7 slučaja se radi o bliskim kontaktima prethodno oboljelih, 1 slučaj je uvezen iz Austrije, u jednom slučaju je izloženost ostvarena u radnom okruženju, a kod 7 slučajeva je izvor zaraze zasad još nepoznat.

- Prilikom epidemiološke obrade je otegotna okolnost da novooboljeli zaborave imenovati određene osobe s kojima su bili u bliskom kontaktu pa se one otkriju tek kada se kod njih pojave simptomi, a što opet može rezultirati prijenosom zaraze u druge kolektive i eksponencijalnim rastom novooboljelih. Upravo zbog toga, u vrijeme kada se događanja i okupljanja premještaju u zatvorene prostore, želimo još jednom upozoriti na važnost pridavanja pozornosti na osobe s kojima ste u bliskom kontaktu, te da taj broj pokušavate svesti na najnužniji – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

S obzirom na broj novih slučajeva i raznolikost izvora zaraze, u tijeku je opsežnija epidemiološka obrada, a broj osoba kojima je do sada izrečena mjera samoizolacije je veći od 400.

Među novim slučajevima nalaze se još dva profesora jedne varaždinske srednjoškolske ustanove, a za sve učenike nastava će se do 16. listopada održavati online.

- Vezano uz pojavu koronavirusa kod zdravstvenih djelatnika Opće bolnice Varaždin, želimo naglasiti da su svi brisevi uzeti od bliskih kontakata negativni te za sada nema prijenosa zaraze unutar bolničkog sustava. Za određeni broj zdravstvenih djelatnika određena je mjera samoizolacije, no i dalje je osiguran nesmetan rad svih bolničkih odjela – naveo je Vugrin.

Također su postupanja i u dva dječja vrtića na području Varaždinske županije zbog toga što je dvoje djece pozitivno na COVID-19, te su ravnatelji u dogovoru s epidemiologom reorganizirali rad ustanova.

Važno je istaknuti da Epidemiološka djelatnost Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije zajedno s ravnateljima odgojno-obrazovnih ustanova, ustanovama u zdravstvenom sektoru te odgovornim osobama u drugim kolektivima usklađuje sve mjere kako bi se spriječilo širenja virusa.

Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana, a pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je pritom i dalje od ključne važnosti, apeliraju iz Stožera.

Ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada je 50, od kojih se na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi 7 osoba, a na liječenju kod kuće 43 osobe.