Rogina traži sazivanje Skupštine: "Moramo donijeti mjere za ublažavanje posljedica koronakrize" Foto: Krešimir Đurić/arhiva VV

Rogina traži sazivanje Skupštine: "Moramo donijeti mjere za ublažavanje posljedica koronakrize"

IHR/Varaždinske vijesti | 9.4.2020. u 09:28h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Upućujem javni poziv županu i predsjedniku županijske skupštine Varaždinske županije da iskoriste mogućnost predviđenu Statutom i Poslovnikom te, što prije, sazovu sjednicu Skupštine Varaždinske županije. Posljednja redovna sjednica održana je 18. veljače i smatram da su se u međuvremenu itekako stvorili uvjeti za izvanrednom sjednicom. Nužno je što prije donijeti mjere za ublažavanje posljedica koronakrize koje se moraju raspraviti na sjednici te ih vijećnici izglasavanjem moraju potvrditi - objavio je na svojem Facebook profilu nezavisni vijećnik Mladen Rogina.

Navodi kako je potreban hitan rebalans proračuna.

- Stoga tražim da se žurno pripremi izvješće o realizaciji proračuna, izvješće o stanju gospodarstva te izvješće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Tražim i apeliram na sve vijećnike da se razmotre i donesu konkretne ekonomske mjere, nastavno na dosadašnje mjere Vlade te poziv premijera da se jedinice lokalne i regionalne samouprave uključe u sanaciju ekonomskih posljedica. Potrebno je utvrditi prioritete i odustati od imaginarnih projekata koji su bili planirani za ovu i sljedeće godine - navodi Rogina koji poziva župana i sve vijećnike da se suzdrže od uobičajenih prepucavanja i nadmudrivanja te da se donesu odluke u interesu svih građana županije.

U svojoj objavi nezavisni vijećnik predlaže da se odmah cijela županija proglasi jedinstvenom zonom kretanja jer je potpuno neprimjereno da je primjerice Grad Zagreb, s milijun stanovnika jedna zona, a mi kao županija sa 170.000 ljudi podijeljeni na njih dvadesetak.

- Predlažem da se donesu i neke manje mjere koje možda nemaju velik utjecaj na cjelokupno gospodarstvo naše županije, ali imaju za cilj pokazati solidarnost. Prvenstveno mislim na ukidanje naknada svim Nadzornim odborima i Upravnim vijećima u ingerenciji županije, na način kao što je to već učinila Dubrovačko-neretvanska županija. Svako odugovlačenje i negiranje gospodarske situacije, moglo bi rezultirati kao plovidba Titanica, zato okrenimo kormilo na vrijeme - poručio je Rogina.