Dr. Goran Benko Foto: VV arhiva / ilustracija

Ne čekajte simptome, rak prostate pobijedite preventivnim pregledima

| 21.11.2020. u 20:39h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Nakon listopada koji je posvećen borbi protiv raka dojke, najčešćeg oblika raka kod žena, studeni je mjesec u kojem osvještavamo važnost ranog otkrivanja i borbe protiv najčešćeg sijela raka kod muškaraca - raka prostate.

Više o najčešćem raku među muškarcima, koji je ujedno drugi po smrtnosti, iza raka pluća, rekao nam je voditelj Odjela za urologiju Opće bolnice Varaždin, dr.sc. Goran Benko, dr.med., spec. urolog, subspecijalist urološke onkologije.

Koliko je rak prostate općenito prisutan u Hrvatskoj, a koliko u Varaždinskoj županiji?
- Prema izvještaju Registra za rak, u 2017. godini rak prostate je s 21% bio na prvom mjestu kod muškaraca što se tiče najčešćih sijela raka i nalazi se ispred do nekad vodećeg raka bronha i pluća. Ove godine je u Hrvatskoj bilo 2.800 novo otkrivenih slučajeva raka prostate, a umrlo je 800. U Varaždinskoj županiji je bio 161 slučaj te bolesti.

Koje su rizične skupine?
- Rizični čimbenici za razvoj karcinoma prostate su dob, rasa i nasljeđe. U rizične skupine spadaju muškarci stariji od 50 godina, oni s karcinom prostate u obitelji imaju povećani rizik za oboljevanje, dok mali broj bolesnika ima nasljedni karcinom prostate. Veći rizik za oboljevanje od raka prostate imaju afroamerikanci. Oni s nasljedinim karcinomom prostate imaju raniju pojavu bolesti od ostalih.

Koji su simptomi na koje bi muškarci trebali obratiti pozornost?
- Većina bolesnika nema smetnje koje bi upozoravale na rak prostate. Smetnje mokrenja, koje se mogu javiti, karakteristične su i za dobroćudno povećanje prostate. Napredovanjem bolesti, simptomi postaju uočljiviji i karakteristični su za proširenu malignu bolest (bolovi, opća slabost, slabokrvnost, mršavljenje).

Kako se može otkriti rak prostate i što je važno za rano otkrivanje?
- Danas je široko dostupno određivanje PSA (prostata specifičnog antigena) iz uzorka krvi za osobe u dobi od 50 godina bez obiteljskog rizika i u dobi od 45 godina kod onih s karcinomom prostate u obitelji. Nalaz PSA se dopunjava digitorektalnim pregledom prostate. PSA je biljeg specifičan za organ, a ne za karcinom. Osobe s povišenim vrijednostima PSA i/ili pozitivnim digitorektalnim nalazom upućuju se na urološki pregled gdje urolog donosi odluku o daljnim dijagnostičkim mjerama. Treba naglasiti da se povišene vrijednosti PSA nalaze i kod dobroćudnih stanja kao što su dobroćudno povećanje prostate, mokraćne infekcije itd. Kad se postavi sumnja na rak prostate, bolest se dokazuje ultrazvučno vođenom biopsijom prostate koja je ambulantni zahvat.

Kakvo je liječenje?
- Kod određenih stadija bolesti i točno određenih okolnosti moguće je tzv. aktivno praćenje bolesnika, a liječenje se provodi kad se utvrdi napredovanje bolesti dovoljno rano da bi se postiglo potpuno izlječenje. Tako bolesnici dugo čuvaju potpunu kvalitetu života. Kad je aktivno liječenje potrebno, na raspolaganju su nam operacijsko liječnje (radikalna prostatektomija) s ili bez dodatne radioterapije (zračenje), primarna radioterapija, zatim hormonska terapija i kemoterapija. Sve ovisi u kojoj fazi smo otkrili bolesti te o dobi i stanju bolesnika.

Postoji li prevencija raka prostate?
- Trenutno nema specifičnih preventivnih i dijetetskih mjera koje bi se mogle preporučiti u svrhu prevencije karcinoma prostate. Nema znanstvenih dokaza o utemeljenosti masovnog probira (screeninga), a preporuča se oportunistički probir dobro osviještenim muškarcima (određivanje PSA i digitorekalni pregled u rizičnim skupinama).

Koja je stopa preživljavanja?
- Stopa preživljenja jako ovisi o stadiju u kojem smo bolest otkrili. Kod lokalizirane bolesti možemo postići potpuno izlječenje. Nekad je potrebno liječenje koje uključuje radioterapiju, hormonsku terapiju te kemoterapiju. U svakom slučaju, u svim fazama bolesti imamo dosta mogućnosti za liječenje te više terapijskih linija. To omogućuje dobru kontrolu bolesti i duže preživljenje i za one s uznapredovalom bolesti.

"Imamo 4 specijalista i 3 specijalizanta urologije"

Dr. Benka upitali smo i kakva je situacija u varaždinskoj bolnici - ima li dovoljno liječnika urologa, kakva je opremljenost što se tiče otkrivanja i liječenja raka prostate, te mogu li se pacijenti liječiti u OBV ili su potrebne i terapije u drugim bolnicama?

- Odjel za urologiju Opće bolnice Varaždin u potpunosti je kadrovski (4 specijalista urologije i 3 specijalizanta urologije) i infrastrukturno opremljen za dijagnostiku i liječenje bolesnika s karcinomom prostate. Na našem Odjelu obavljamo preglede, provodimo dijagnostiku (biopsija prostate) i liječenje (radikalna prostatektomija i hormonska terapija). U našoj ustanovi je dostupna radiološka i nuklearno-medicinska dijagnostika (MSCT, scintigrafija) za utvrđivanje stadija bolesti. Odjel za onkologiju provodi kemoterapiju kod onih bolesnika kojima je potrebna. Bolesnike upućujemo u Zagreb jedino zbog potrebe radioterapije. Uređaji za radioterapiju su ionako smješteni samo u najvećim centrima naše zemlje – rekao je dr. Benko.

Dodao je da su od ostalih bolesti prostate najčešće dobroćudno povećanje prostate te akutne i kronične upale prostate, kao i da se dobroćudno povećanje prostate liječi lijekovima ili operacijski.

 "Preglede, dijagnostiku i terapiju provodimo i tijekom pandemije"

Pandemija koronavirusa dodatno je ugrozila onkološke bolesnike, stoga smo dr. Benka upitali kakva je situacija na varaždinskoj Urologiji te je li bilo odgoda operacija ili terapija.

- Tijekom ove pandemije na našem odjelu se neprekidno obavljaju pregledi bolesnika pod sumnjom na ili sa zloćudnim bolestima mokraćnog sustava, pa tako i prostate, te se provodi sva potrebna dijagnostika i terapija – odgovorio je dr. Benko.

U Varaždinskoj županiji najviša stopa incidencije raka kod muškaraca

Zabrinjavajući su i podaci Registra za rak Republike Hrvatske HZJZ-a, prema kojima je 2017. godine Varaždinska županija imala najvišu stopu incidencije raka kod muškaraca (801,7). Odmah iza Varaždinske je i Međimurska županija, sa stopom od 787,5 na 100.000 stanovnika, dok je prosjek Hrvatske 691,1. Ovi podaci upućuju na važnost preventivnih pregleda, osobito kod raka prostate, koji nema ranih simptoma.