I nastavnici iz Varaždinske županije tužili škole, nije ispunjen dogovor oko isplate plaća Foto: Ilustracija/Pixabay

I nastavnici iz Varaždinske županije tužili škole, nije ispunjen dogovor oko isplate plaća

IHR/Varaždinske vijesti | 4.2.2021. u 19:44h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Ukupno 56 sudskih sporova pokrenuli su nastavnici iz Varaždinske županije preko Sindikata Preporod zbog isplate plaće prema smanjenoj osnovici u 2016. godini.

- U prvom valu, prije nove godine, pokrenuto je 38 tužbi, a u drugom valu 18 - doznali smo od Željka Stipića, predsjednik Sindikata Preporod koji je u ime svojih članova, u dva vala, pokrenuo ukupno 3123 tužbe. Zadnje su ovih dana predane na sudove, a prema Stipićevim riječima, dosad nijedna od tih tužbi nije riješena.

- Tužbe u prvom valu predane su pred novu godine, a u drugom valu ovih dana. Prva ročišta zakazana su već ovog mjeseca, odnosno u ožujku - rekao je Stipić koji kaže da su dosad riješeno više od 300 tzv. pilot-tužbi, a među njima je i 10-ak tužbi članova Sindikata Preporod.

- U Varaždinskoj županiji nismo imali pilot-tužbi, pa nemamo nijedno presudu. Nekoliko pilot-tužbi imali smo u Međimurskoj županiji i ti su postupci završeni, a ukupan iznos, u pojedinačnim presudama, zbog odvjetničkih troškova i troškova vještaka, otprilike su dvostruko veći od iznosa koji je pripao radniku - rekao je čelnik Sindikata Preporod.

Na pitanja koliko iznose potraživanja nastavnika, Stipić kaže da su ona različita.

- Ona ovise o broju isplaćenih plaća prema smanjenoj osnovici, visini plaće i slično. Iznos koji je dosuđen našim planovima u tzv. pilot-tužbama kreću se u rasponu od 6.000 do 9.000 kuna. Ovi se iznosi odnose na tužbe učitelja i nastavnika. Nešto su niži iznosi koji su dosuđeni radnicima koji pripadaju tzv. pomoćnom osoblju - objasnio je Stipić i dodao da u dosad riješenim sporovima na razini cijele zemlje nema ni jedne pravomoćne presude koja ne bi bila u korist radnika, odnosno sud ni u jednom slučaju nije stao na stranu škole.

U Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama i učeničkim domovima kažu kako podaci o sudskim postupcima predstavljaju sindikalnu tajnu i tražene podatke ne iznose u javnost, no ravnatelji srednjih škola s kojima smo razgovarali o tome potvrdili su nam da su tužbe podignute i na njihovim školama.

- Riječ je o oko 20-ak tužbi - doznali smo od Igora Kosa, ravnatelja Elektrostrojarske škole Varaždin.

Tužbe su pokrenute i na Drugoj gimnaziji Varaždin, potvrdila nam je ravnateljica Zdravka Grđan.

- Prekršen je dogovor između sindikata i Ministarstva, koje dogovor nije ispoštovalo i nastavnici su iskoristili svoje pravo i pokrenuli sudske sporove. Kod nas još nemamo nijednu presudu jer su tužbe tek predane - doznali smo od Grđan.

Vezano uz tužbe, u utorak je održan i sastanak Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja s predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja. Kako doznajemo, ravnatelji škola dužni su o tužbama, ali i presudama obaviještavati Ministarstvo te tražiti refundaciju u slučaju da škole izgube.Ministarstvo je dosad školama sve presude koje su nastavnici dobili refundiralo, a tako će, kako doznajemo, i dalje. 

Označeno u