Nastavlja se akcija cijepljenja u Međimurju, u subotu će se cijepiti 1450 osoba Foto: Ilustracija

Nastavlja se akcija cijepljenja u Međimurju, u subotu će se cijepiti 1450 osoba

Varaždinske vijesti | 25.3.2021. u 15:50h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađeno je 175 uzoraka, od čega je evidentirano 25 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 14% pozitivnih od broja testiranih. U protekla 24 sata oporavilo se 9 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 170.

Iz drugih županija javljeno je o 4 pozitivna slučaja osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji, epidemiolozi su na temelju kliničke slike dijagnosticirali SARS-CoV-2 virus kod 1 osobe, a obavljenim testiranjima brzim antigenskim testovima evidentiran je 1 pozitivan slučaj. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 45 698 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Kako je istaknula dr. Diana Uvodić-Đurić iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, primjetan je porast broj novooboljelih osoba, a kako je u tom udjelu vidljiv velik broj zaraženih učenika, dana je preporuka da se od ponedjeljka, 29. ožujka 2021. godine nastava odvija po C modelu za učenike, odnosno online, za učenike viših razreda osnovnih škola (od 5. do 8. razreda) i za sve učenike srednjih škola, izuze učenika završnih razreda.

- Primjetan je rast broja oboljelih u Hrvatskoj i u susjednim regijama, no iako Međimurska županija za sada ne bilježi značajan rast, pratimo situaciju kako bismo na vrijeme poduzeli preventivne mjere i zadržali situaciju po kontrolom - istaknula je dr. Diana Uvodić-Đurić iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 29 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 5 pacijenta, otpuštena su 2 pacijenta, a 1 pacijent je na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba. Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr. Tomislav Novinšćak kazao je da se primjećuje lagani preokret trenda te da bilježe više hospitaliziranih nego otpuštenih pacijenata.

- Spremni smo za porast broja pacijenata, no nadamo se da će taj porast biti u blagim razmjerima - rekao je.

Nakon pet uspješnih odrađenih akcija cijepljenja, i ove se subote nastavlja akcija cijepljenja građana starijih od 65 godina i osoba s kroničnim bolestima. Na tri punkta, u dvorani MESAP-a u Nedelišću te u dvoranama osnovnih škola u Prelogu i Murskom Središću, prvom dozom cijepit će se oko 1450 osoba. Dostupne će biti sve tri vrste cjepiva.

Voditeljica Epidemiološke službe ZZJZ-a MŽ dr. Višnja Smilović napomenula je da će se s obzirom na dolazeće uskrsne blagdane, cijepljenje održati u subotu, 27. ožujka, a sljedeća akcija cijepljenja će se iznimno održati u srijedu, 31. ožujka 2021. godine te će se tada moći cijepiti oko 1150 osoba. Dodala je da je do sada u Međimurskoj županiji utrošeno 11 631 doza cjepiva, a od toga je 2 234 osoba primilo obje doze, a 7 163 osobe su primile samo jednu dozu.

Građani se mogu svake subote i nedjelje testirati brzim antigenskim testovima u Čakovcu i Murskom Središću. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas u Međimurskoj županiji ukupno bilježimo 12 157 oboljelih, a oporavilo se 11 736 osoba na SARS-CoV-2 virus.

U nedjelju, 25. ožujka 2021.godine 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji iznosi 135, odnosno 148 ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzih antigenskih testovi. U proteklih 7 dana PCR metodom testirano je 1 177 osoba, od čega je 148 pozitivnih osoba te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja 12,57 %.

Označeno u