Nakon dva mjeseca prvi rebalans proračuna: "Ja sam mila maca naspram našeg predsjednika" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Nakon dva mjeseca prvi rebalans proračuna: "Ja sam mila maca naspram našeg predsjednika"

IHR/Varaždinske vijesti | 23.2.2021. u 17:13h | Objavljeno u Aktualno

Većinom glasova vijećnika Županijske skupštine danas su prihvaćene izmjene i dopune proračuna Varaždinske županije za 2021, koji je donesen prije dva mjeseca. U rebalans se ide, kako je objašnjeno, zbog iskazivanja povrata beskamatnog zajma Ministarstva financija, koje je omogućilo korištenje zajmova kako bi se omogućila likvidnost.

- Razlog ovih izmjena i dopuna proračuna nalazi se u odlukama koje su usvojene na zadnjoj sjednici Skupštine, te smo morali u proračunu osigurati i sredstva za provedbu te odluke. Sam proračun doživio je promjene u vrijednosti od 9,8 milijuna kuna. Ne radi se o konkretnom povećanju proračuna za taj iznos, već o proračunskim promjenama koje smo morali iskazati. Najveća promjena od 8,1 milijuna kuna, koja je vidljiva i na prihodovnoj i na rashodnoj strani, odnosi se u pravilu samo na iskazivanje povrata beskamatnog zajma Ministarstva financija. Već smo rekli da je Ministarstvo općinama i gradovima omogućilo korištenje beskamatnog zajma kako bi im olakšala likvidnost, a zbog mjera prema poduzetnicima. Županija je koristila taj beskamatni zajam i on je iznosio 8,1 milijuna kuna i ta sredstva smo imali na računu, ali ih moramo do lipnja ove godine vratiti. Sukladno tome morali smo osigurati stavku u proračunu. Ostali iznos od 1,6 milijuna kuna jest povećanje proračuna, a ta su sredstva raspoređena na četiri upravna odjela i koja su imala potrebe za promjenama. Najviše, 1,5 milijuna kuna, u Upravni odjel za gospodarstvo – objasnila je pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije Varaždinske županije Klaudija Brezovec.

Nema kafića, nema mrežastih čarapa

Neki županijski vijećnici zbog rebalansa, koji se donosi dva mjeseca nakon što je donesen proračun, su negodovali, pa su tako ustvrdili da se ne radi o značajnijim promjenama, nego tek o kozmetici.

- Do izbora ćemo se pretvarati da je sve super, a kosture ćete pospremiti u ormare. Već i u ovom rebalansu naziru se neke kosti. Spomenuli ste da nam dolazi na naplatu nekakvih milijun kuna zbog stečaja AZRA-e, idete sa svim projektima koji nisu toliko potrebni, no grozno je to što još povećavate. Tu se sad traži 350.000 kuna ekstra za iznošenje smeća iz Županijske palače, povećani su iznosi za Vodotoranj, uređenje podruma Županijske palače – rekao je nezavisni vijećnik Mladen Rogina koji se osvrnuo na mjere za koje se župan zalagao, a prema kojima ugostitelji nisu bitni, odnosno čine pet posto gospodarstva.

- S time ste se zamjerili mnogima, gospodine župane i to će biti vidljivo na izborima. Moj prijatelj je radio kako dostavljač pića za kafiće i ostao je bez posla. Ako nema kafića, nema potrebe za suncobranima koje radi naš VIS, nema događaja, muzičara, hostesa, studentica koje rade za džeparac, čistačica, taksista, manja je prodaja mobilnih uređaja, mrežastih čarapa, donjeg veša... Nije ovo šala, evidentiran je pad tekstilne industrije za 20 posto Imate naš slučaj Calzedonije koja seli u BiH. I vi pričate onda o pet posto, kao da je to izolirano? A sve je povezano – rekao je Rogina.

HNS-ovac Božidar Hajsok je ustvrdio kako je iznos o kojem se sada govori i zbog kojih se ide u rebalans proračuna bio poznat i prije.

- Iznenađeni smo što već idemo u prvi rebalans proračuna, mislili smo da se sve znalo i prije, ali vjerojatno je situacija takva da se to baš sad trebalo – rekao je Hajsok u ime Kluba vijećnika HNS-a, te  najavio, kao i Rogina, da neće glasati za rebalans.

"Umjesto deficita danas imamo suficit"

Varaždinski župan Radimir Čačić na to je ustvrdio kako naš predsjednik ima neobičan način izražavanja.

- Ja sam za njega "mila maca” ili tu negdje. Komentirao je neke naše drage zastupnice, rekao je babe narikače, pri čemu nije mislio ništa seksistički, a i mi ovdje imamo babe narikače, to je normalno. Neki kada govore u Skupštini izlaze s argumentima, a neki sa plakanjem – ustvrdio je Čačić i dodao kako nikada, otkako je on u Županiji, na nijednoj Skupštini, ni jedan rebalans ili proračun nije bio na dnevnom redu, a da Rogina nije izašao s istom rečenicom: "Propast, gotovi smo, nemamo, kosturi iz ormara", a Županija je u ovom trenutku u suficitu.

- Kada sam došao, Varaždinska županija u svojem osnovnom budžetu imala je devet milijuna deficita, a ove godine imamo 36 milijuna suficita, usprkos pandemiji, svim problemima koje smo imali i krizi. Pri tome imamo oko 860 milijuna kuna vrijednih projekata koje smo realizirali ili se u ovom trenutku grade. Bukvalno, fizički. Još 940 milijuna kuna je u procesu realizacije i ništa od toga ne utječe na naše financijsko stanje jer ukupno zaduženje koje mi imamo je 20 milijuna kuna – rekao je varaždinski župan i dodao kako nastoje stalni kapacitet i kreditni potencijal "držati” i za nove projekte.

- Uvijek, kao i do sada, oni će biti rađeni na način da oni sutra ne opterećuju Županiju.Tako dugo dok se ti projekti realiziraju i dok se otplaćuju na način da budu pokriveni uštedama u energetici koje ti projekti donose i na drugim uštedama, a da naša ulaganja idu prema stvarima koje još više i bolje mogu doprinijeti financijskom i razvojnom potencijalu - rekao je Čačić i dodao kako je najveći projekt koji trenutno Županija ima Bukotermal.

- U listopadu prošle godine dobili smo ovlaštenje za ispitivanja kao pripremu za koncesiju – rekao je varaždinski župan i ustvrdio kako su stalno bili suočeni s izjavama da gospodarstvo propada.

- Moram s ponosom reći da smo na vrijeme spriječili sulude zahtjeve, Čehoka i ostalih, da se zatvore tvornice za vrijeme pandemije. Posljedica toga je da Hrvatska ima stopu nezaposlenosti od 8,9, EU 6,3, Njemačka 4,9, a Varaždinska županija, u pandemijskoj godini, 4,3. Imamo manju nezaposlenost od Europe, što je posljedica toga da smo zaštitili naše tvornice. Jedini koji ima manju nezaposlenost je Grad Zagreb – rekao je Čačić.