Nacionalni stožer: Kafići nisu žarišta, zatvorili smo ih jer se tamo susreću nepoznati ljudi Foto: Vlada RH

Nacionalni stožer: Kafići nisu žarišta, zatvorili smo ih jer se tamo susreću nepoznati ljudi

VV | 3.12.2020. u 12:41h | Objavljeno u Aktualno

U današnjem članku objavljenom na portalu Jutarnjeg lista, objavljeni su odgovori Nacionalnog stožera na upite spomenute dnevne novine. Među njima je aktualna tema s ovih prostora, koja se posebno rasplamsala između Grada Varaždina i Varaždinske županije oko potrebnog ili nepotrebnog zatvaranja ugostiteljskih objekata i tvrdnji Grada Varaždina da su žarišta zaraze zapravo mjesta rada, posebice u industriji na što upućuju neki podaci koji su nedavno izašli u javnost.

<<Čehok: Hoće li netko konačno shvatiti da su tvornice i uredi s velikim postotkom zaraženih?!>>

Evo što je Nacionalni stožer odgovorio na upit Jutarnjeg lista.

- U uvjetima lokalne transmisije kakva je trenutno u Hrvatskoj i Europi, nije moguće, a naročito u slučaju kafića, točno identificirati izvor zaraze. No, poanta zatvaranja kafića i nije zato što su kafići identificirani kao 'žarišta' kao što su to bila neka okupljanja ili drugi ugostiteljski objekti, već kako bi se ograničio kontakt osoba, naročito na mjestima gdje je više skupina koje se međusobno ne poznaju, odnosno dolaze iz različitih područja u koja povratkom mogu širiti zarazu - odgovorili su iz Stožera.

Stožer nije zatvorio kafiće zato što bi oni eventualno bili identificirani kao žarišta, nego kao dio šire strategije, ali ta strategija ne obuhvaća trgovačke centre, također mjesta masovnog susretanja i okupljanja. Što su sve još odgovorili na pitanja Jutarnjeg lista, pročitajte na linku.