Na ulazu u škole dezinficijensi, klupe na dva metra i rad u turnusima: može li se to ispoštovati?

IHR/Varaždinske vijesti | 30.4.2020. u 12:47h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U školske klupe neće se morati vratiti djeca s kroničnim bolestima ili ona koja su u doticaju s kroničnim bolesnicima, navodi se u uputi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje su danas objavljene uoči 11. svibnja, odnosno najavljenog povratka u školske klupe.

Prema pisanju portala srednja.hr, epidemiolozi u uputi navode kako potiču ostanak kod kuće sve djece za koju se to može osigurati, s obzirom na to da broj djece u vrtićima i školama može biti takav da se mjere fizičkog razmaka u tim kolektivima neće moći poštovati.

- Potičemo nastavak obrazovanja djece razredne nastave od kuće, u svim situacijama kad je to moguće - navodi se u uputi.

Oni koji će ipak u škole morat će držati fizičku distancu od dva metra, uz pojačanu osobnu higijenu. Trebale bi biti formirane odgojno-obrazovne skupine djece u kojima bi najviše trebalo biti devetero djece i nastavnik, odnosno odgajatelj.

- Za jednu grupu djece brine jedan odgajatelj/nastavnik odnosno dva, u slučaju produženog boravka u školi, odnosno u popodnevnoj smjeni u dječjem vrtiću,, bez „preklapanja“. Treba izbjegavati bliske fizičke kontakte između formiranih skupina, a svaka treba boraviti u jednoj odgovarajućoj prostoriji. Odgajatelji i nastavnici trebaju provoditi što je više moguće vremena na otvorenom, a krevetići za dnevni odmor djece u vrtićima, stolovi za jelo i školske klupe razmiču se tako da djeca leže, odnosno sjede na udaljenosti od dva metra i to svako dijete uvijek na istom mjestu - stoji u uputama.

Prostorija u kojoj boravi jedna odgojno-obrazovna skupina mora biti što veća, u blizini toaleta kojeg koristi isključivo ta grupa, mora biti vratima odvojena od prostorije u kojoj borave druga djeca i ako je moguće, imati izlaz na terasu ili dvorište. Posjeti školama i vrtićima su zabranjeni, a roditelji kada dovode djecu ne smiju ulaziti u prostorije.

– Učenik dolazi i odlazi iz škole sa školskom torbom te svoju opremu i pribor ne dijeli s drugim učenicama. Ako je moguće organizirati, roditelj donosi i odnosi u dječji vrtić obilježeni ruksak s opremom isključivo petkom kada dolazi po dijete. Odgajatelj preuzima i vraća ruksak roditelju ispred ulaznih vrata. Odgajatelj odlaže ruksak u vrtiću, te ruksak stoji nekorišten preko vikenda i počinje se koristiti tek nakon pauze od 48-72 sati - navodi se u uputi.

Savjetuje se i da, ako je moguće, treba organizirati rad u turnusima tako da zaposlenici rade u sedmodnevnim ili četrnaestodnevnim smjenama, uključujući i administrativno te tehničko osoblje. Na ulazu u školu trebaju biti postavljeni dezinficijensi, a zaposlenici će morati dezinficirati mobitele. Maske se mogu koristiti samo u vrtićima kod skrbi za dojenčad, a rukavice se ne preporučuju. Maske neće morati nositi ni djeca.

Upute je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a možete ih pogledati OVDJE.

Označeno u