Na tržnicama ponovno med i jaja, nema isprobavanja odjeće u trgovinama Foto: Ilustracija/Pixabay

Na tržnicama ponovno med i jaja, nema isprobavanja odjeće u trgovinama

IHR/Varaždinske vijesti | 24.4.2020. u 14:57h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Danas je Nacionalni stožer civilne zaštite donio četiri odluke radi izvršenja sektorskih mjera za prvu fazu popuštanja mjera, koje će se primjenjivati od 27. travnja. Objavljene će biti nakon konferencije, kao i preporuke HZJZ-a. Odlukama se omogućava rad trgovinama, osim onih unutar trgovačkih centara s time da trgovine prehrambenim i higijenskim artiklima mogu raditi i dalje. Omogućava se nastavak rada u uslužnim djelatnostima, poput postolara, krojača i turističkih agencija, ali ne i onih koje ostvaruju direktan kontakt. Također, omogućena je uspostava treninga sportaša i ekipa koje sudjeluju u najvišem stupnju natjecanja, a od 2. svibnja vjerskih okupljanja uz pridržavanje posebnih epidemioloških mjera, koje će biti objavljene na stranicama HZJZ-a i Nacionalnog stožera civilne zaštite - rekao je Davor Božinović, voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite na današnjoj redovitoj konferenciji za novinare.

Dodao je kako se uvodi tramvajski i međugradski prijevoz, ali da će se omogućiti i prodaja meda, pčelinjih proizvoda i jaja na tržnicama, kao i prodaja na veliko cvijeća, voća i povrća.

- Radno vrijeme trgovina vraća se na vrijeme prije uvođenja mjera, s time da trgovine, koje rade duže od 22 sata, morat će organizirati dvokratno radno vrijeme, s najmanjom pauzom od 60 minuta kako bi se cijeli prostor mogao dezinficirati. Nedjeljom neće biti dozvoljen rad, osim prehrambenim trgovinama, pekarnicama i trgovina na benzinskim crpkama - rekao je Božinović.

Na novinarsko pitanje što je s outletima, voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite rekao je kako trgovine u klopu outleta mogu raditi.

- Rad trgovina unutar trgovačkih centara se ne dopušta, osim za trgovine prehrambenih i higijenskim artiklima. Treba malo čitati uredbu i ono što je u zaključku donijela Vlada. Važno je da su ulazi u trgovine izvana. Sve ove mjere postepenog ublažavanja idu za time da se što više toga vrati u funkciju, ali opet da se ne stvore uvjeti da bi se koronavirus širio velikom brzinom. Mi od početka balansiramo između zaštite zdravlja ljudi i života koji ide dalje - rekao je Božinović.
Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak osvrnuo se na prodaju tekstila u trgovinama i isprobavanje robe.

- Epidemiološka struka razmišljala je kako dopustiti prodaju tekstila u trgovinama, osim u trgovačkim centrima, pri čemu smo u vidu imali dvije činjenice. Prva je ta da dosad nije zabilježen prijenos korona infekcije putem tekstila. Drugo, postoje radovi o preživljavanju koronavirusa i koji nam govore da taj virus ne može dugo preživjeti izvan žive stanice. Zato smo donijeli preporuke da se roba ne isprobava na licu mjesta nego da se roba uzme kod kuće i ako nije dobra, da se vrati u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača. Rizik je naveći kod one odjeće koja se oblači preko glave jer tu mogu ostati kapljice. Zato je dana preporuka da se ona roba, koja je isprobana i vraća, stavlja na pet dana u za to predviđeni prostor, gdje se očekuje, da će u tih pet dana, taj virus uginuti - objasnio je Capak.