Za promet motornih vozila u subotu će biti zatvorene Šenoina i Kukuljevićeva ulica Foto: VV arhiva / ilustracija

Na Svjetski dan bez automobila centar Varaždina rezerviran za bicikliste

Varaždinske vijesti | 21.9.2018. u 19:45h | Objavljeno u Aktualno

U subotu, 22. rujna u Varaždinu će brojnim aktivnostima biti obilježen Europski tjedan mobilnosti, koji se obilježava od 16. do 22. rujna.

Obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti započelo je 2002. godine s ciljem poboljšanja zdravlja građana i kvalitete života promicanjem održivih vidova prijevoza. Ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti se fokusira na multimodalnost – kombiniranje različitih načina prijevoza unutar jednog putovanja. S motom "mix and move" građani se žele potaknuti da umjesto automobila za svoja svakodnevna putovanja odaberu alternativu – javni prijevoz, bicikl ili pješačenje. I dok prihvaćanje multimodalnosti od građana zahtjeva prihvaćanje promjena, od gradova zahtjeva podršku alternativnim načinima kretanja.

Grad Varaždin je pružio podršku i zatvaranjem Ulica Augusta Šenoe i Ivana Kukuljevića Sakcinskog za promet motornih vozila u subotu 22. rujna pridružuje se grupi od preko 2600 europskih gradova koji obilježavaju Europski tjedan mobilnosti. Prema najavi iz Grada Varaždina, navedene ulice u centru grada bit će zatvorene od 6.00 do 23.00 sata.

- Navedene ulice nisu odabrane slučajno. Analiza biciklističke infrastrukture koju je radila udruga Varaždinski biciklisti u suradnji sa Sindikatom biciklista iz Zagreba kroz projekt "Sjajim u mraku" pokazala je da Šenoina i Kukuljevićeva ulica zajedno sa susjednom Stepinčevom i Aninom ulicom u nastavku predstavljaju koridore za veliki broj biciklista i čije uređenje bi omogućilo spajanje postojeće biciklističke infrastrukture - ističu iz Turističke zajednice grada Varaždina.

U organizaciji Europskog dana bez automobila sudjeluju Grad Varaždin, Udruga Varaždinski biciklisti i Turistička zajednica grada Varaždina, uz potporu PU Varaždinske i Crtorada, naglašavajući pritom svoju opredjeljenost i usmjerenost politici održivog kretanja u urbanim sredinama.

Na zatvorenim ulicama tog će se dana realizirati niz sadržaja namijenjenih svim uzrastima:

8.00 - 12.00 i 14.00 - 18.00
BICIKLOPOPRAVLJANONA
raskrižje Kukuljevićeve i ulice Augusta Šenoe
besplatno za posjetitelje

9.00 - 12.00 Augusta Šenoe + Kukuljevićeva
Dječja utrka na biciklima uz Karlu Čović
* djeca dolaze na svojim biciklima uz obaveznu kacigu
**za najbolje sudionike osigurane su nagrade

10.00 - 12.00 Kukuljevićeva ulica
Ride & Fun

18.00 kod Meteorološkog stupa (Vure)
8. Kritična masa Varaždinskih biciklista - vožnja zatvorenim ulicama grada

19.00 kod zgrade Coninga (prolaz prema Gimnaziji)
ANA MIKAC - Biciklom Nizozemska-Hrvatska, predavanje uz prezentaciju

20.00 kod zgrade Coninga (prolaz prema Gimnaziji)
THE HUMAN SCALE, dokumentarni film

- Zatvaranjem za promet automobilima navedene dvije ulice želi se pokazati kako grad može izgledati bez mase automobila s ulicama prepunim pješaka i biciklista uz inicijativu da se u budućnosti uži centar organizira kao pješačko biciklistička zona. Cikloturizam je jedan od strateških projekata definiranih Strategijom razvoja turizma grada Varaždina do 2020. te će uz sve gore navedene pozitivne utjecaje uključivanje Varaždina u obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti doprinijeti i brendu "Grad bicikla" i imidžu Varaždina kao grada koji prati pozitivne trendove - napominju iz Turističke zajednice.

Grad Varaždin će u subotu, 22. rujna u sklopu obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti, provesti i aktivnosti u sklopu EU projekta Citywalk: Uspostavljanje pješački prohodnih gradova, u kojem je Grad Varaždin jedan od 17 europskih gradova partnera. Projekt je odobren u prosincu 2016, a završava u svibnju 2019. Cilj mu je pomoći gradovima u dunavskoj regiji da smanje emisije, buku i postanu sigurnija i bolja mjesta za život tako da povećaju ulogu odživih oblika mobilnosti u kombinaciji urbanog transporta posebno hodanja i bicikliranja. Da bi se to postiglo ključno je poboljšanje uvjeta prohodnosti.