Ministar financija Zdravko Marić

Na računu državne riznice prikupljeno više od 33 milijuna kuna za pogođena područja

Varaždinske vijesti/HRT | 31.12.2020. u 18:44h | Objavljeno u Aktualno

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izvijestio je da je putem računa državne riznice do sada već prikupljeno više od 33 milijuna kuna donacija za potresima pogođena područja. Marić je to izjavio nakon sastanka koji su on i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat održali s predstavnicima vlasti iz Sisačko-moslavačke županije - županom Ivanom Žinićem te gradonačelnicima i načelnicima s potresom pogođenih područja, s izuzetkom petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića koji je opravdano izostao.

Kada je riječ o donacijama, osim preko računa Crvenog križa i računa pojedinih lokalnih jedinica, one su jučer krenule i putem računa državne riznice odnosno državnog proračuna, a kako je istaknuo Marić, tako je do sada prikupljeno više od 33 milijuna kuna.

Dio sredstava je pritekao iz inozemstva, drugi iz tuzemstva, broj uplatitelja je velik, a osim građana, uplaćuju i tvrtke i međunarodne institucije, pa tako i vlade, a Marić je svima zahvalio.

Sastanak s predstavnicima iz Sisačko-moslavačke županije održan je po uzoru na onaj prijepodnevni u Zagrebu s predstavnicima Zagrebačke županije, a kako je podsjetio Marić, Vlada je njega, ministra Horvata te župana Žinića imenovala za članove povjerenstva za raspodjelu i namjenu sredstava koja su jučer iz proračunske zalihe usmjerena prema Sisačko-moslavačkoj županiji, u iznosu od 100 milijuna kuna, za prvi korak sanacije posljedica od potresa.

Novac je na račun županije uplaćen jučer, a izvršiti će se raspodjela sredstava prema proračunima gradova i općina, pa tako Petrinja dobiva 30 milijuna kuna, Glina 25 milijuna kuna, Sisak 20 milijuna kuna, Lekenik pet milijuna kuna, po 500 tisuća kuna ide za Hrvatsku Kostajnicu, Sunju, Donje Kukuruzare, Majur, Dvor, Gvozd i Topusko, dok je 16,5 milijuna pripalo Sisačko-moslavačkoj županiji.

Namjena se odnosi na nabavu materijala i sve radove potrebne za sanaciju - kako objekata, uključujući i gospodarske, tako i cestovne, vodoopskrbne, kanalizacijske i elektrodistribucijske infrastrukture, zatim za troškove privremenog smještaja, kao i raznih elaborata i procjena za iduće korake obnove, izvijestio je Marić.

Nažalost, apostrofirao je ministar financija, svi su svjesni da je šteta koju su pojedini županijski gradovi i općine pretrpjeli puno veća od trenutno doznačenih iznosa, pa tako ova sredstva iz državnog proračuna nisu jedina.
U idućim danima i tjednima fokus će se prije svega usmjeriti na europske fondove, odnosno Fond solidarnosti, a kako je bio slučaj i nakon potresa u ožujku u Zagrebu i okolici, prilikom čega je iz tog fonda osigurano 684 milijuna eura, kazao je Marić.

Rekao je i da su međunarodne financijske institucije izrazile spremnost nastaviti podupirati potresom stradala područja kreditnim linijama.

Novinari su ministra Horvata pitali razmatra li se rješenje koje bi omogućilo da što više ljudi kojima su kuće stradale u potresu ostane što bliže svojim domovima, kako bi se brinuli i za imanja, uz konstataciju da je pokretnih i kamp kućica koje su danas počele pristizati još premalo, te da su većinom iz donacija.

Horvat je uzvratio protupitanjem novinaru ima li konkretnu informaciju koliko je kamp kućica donirano. Istaknuo je da država trenutno raspolaže s 286 kontejnera, a da su svi izuzeti iz skladišta i dati na raspolaganje za različite namjene.

Tako je Horvat pojasnio da oni nisu raspoređeni samo na prostor Sisačko-moslavačke županije, gdje je na području Gline, Petrinje i Siska trenutno 68 kontejnera, već su distribuirani diljem Hrvatske, s obzirom da su strateške robne rezerve aktivirane i u segmentu borbe protiv Covida-19.

Kako je naveo Horvat, gotovo svaka bolnica na ulazu ima kontejner strateških robnih rezervi, a gdje se uzimaju uzorci testiranja na koronavirus.

- Dakle, imamo ograničene resurse i svi ti resursi su u ovom trenutku na raspolaganju, ustvrdio je Horvat. Otkrio je da strateške robne rezerve u ovom trenutku nabavljaju 100-tinjak kontejnera, a onom dinamikom kojom će oni moći biti proizvedeni na području RH, istog trenutka će se dostaviti na teren i staviti u funkciju.

Na pitanje novinara hoće li se područje Siska, Petrinje, Gline i okolice obnavljati prema zakonu donesenom za obnovu Zagreba i okolice ili će se pisati novi zakon, Horvat je rekao da se polako ide prema tome da se Sisačko-moslavačku županiju uključi u koncept postojećeg zakona.

- Neke će se stvari morati promijeniti, ali definitivnu odluku još uvijek nismo donijeli, izjavio je Horvat.

Upitan pak što treba promijeniti i u čemu su prepreke, Horvat je odgovorio da u ovom trenutku ne vide neke ključne prepreke, a da su u komunikaciji s Europskom komisijom i da će vidjeti na koji način se mora formulirati novi koncept zahtjeva prema Fondu solidarnosti.

- To će nam biti ključno za donijeti predmetnu odluku, rekao je Horvat.

Na donaciji je zahvalio sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, koji je rekao da će se pristiglim novcem odmah sanirati nastale štete na privatnim i javnim objektima. Spomenuo je kako će prioritet imati sanacija škola, dječjih vrtića i bolnica. Također, rekao je kako su brojne donacije stigle i od drugih hrvatskih županija, gradova i općina. Tako je na županijski račun već uplaćeno 3,5 milijuna kuna.