Mrčela: Zna se koji je put u pravnoj državi, ako se sumnja u vezi mita

vv | 9.12.2016. u 09:15h | Objavljeno u Aktualno

Uistinu je čudno da ministar unutarnjih poslova istupa na ovakav način u vezi jedne institucije i da se preko toga prelazi, ali to je posebnost naše države kakvu si neke druge ne bi dopustile.  Međutim, ovu bi situaciju svakako trebalo na neki način razriješiti jer za to postoje načini i kanali, bez obzira o kome se radi.

Upozorio je to doc. dr. Marin Mrčela, sudac Vrhovnog suda RH i predsjednik Skupine zemalja za borbu protiv korupcije Vijeća Europe (GRECO), tijekom tribine "Kako parlamentarci mogu spriječiti korupciju vlastitim primjerom", koju su povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije i Međunarodnog dana ljudskih prava priredili Antikorupcijsko povjerenstvo Varaždinske županije i Koordinacija za ljudska prava Varaždinske županije, a u suradnji sa županijskim Etičkim povjerenstvom.

Mrčela je naglasio da se zna koji je put u pravnoj državi, ako postoji sumnja da je netko primio mito.

- Neprirodna je situacija da ministar unutarnjih poslova proziva jednu instituciju i njezine članove, odnosno pojedince u njoj, a da nije iskoristio ovlasti koje po zakonu ima, ustvrdio je Mrčela.

Kako je ukazao tijekom tribine, nema države bez korupcije, a u Hrvatskoj je situacija po nekim pitanjima mnogo bolja nego što je to dojam, iako još uvijek ima stvari koje su mogu poboljšati i popraviti.

Kod sprječavanja sukoba interesa te korupcije u parlamentu i drugim javnim tijelima bitnim smatra etički kodeks kojim je propisano što se ne smije, dok transparentnost  drži najvažnijom.  

-Borba protiv korupcije počinje u još u dječjem vrtiću, a kod nje je važno obrazovanje, kako u školi, tako i kod kuće. Represivni aparat je zadnja brana, upozorio je Mrčela te pohvalio zalaganje Varaždinske županije  u vezi transparentnosti rada i suzbijanja korupcije.

Označeno u