Mirovinska reforma i Zakon o udomiteljstvu zahvaljujući bivšim SDP-ovcima

vv / htv / sd | 8.12.2018. u 15:28h | Objavljeno u Aktualno

Zakon o udomiteljstvu koji je izazvao prijepore u vladajućoj koaliciji, ponajprije između HDZ-a i HNS-a, izglasan je u petak u Hrvatskom saboru sa 72 glasova za, četiri protiv te šest suzdržanih glasova.

Zastupnici HNS-a, koji su podršku tom zakonu uvjetovali usvajanjem amandmana po kojemu bi istospolni i neformalni životni partneri imali mogućnost udomljavanja djece, bili su suzdržani u glasovanju. Suzdržani su bili i nezavisni Tomislav Saucha i Mario Habek. Ipak, zahvaljujući njihovoj nazočnosti, osiguran je kvorum kod glasovanja, budući da oporba nije sudjelovala u glasovanju.

I kod donošenja zakona o mirovinskoj reformi, oporbeni zastupnici su se isključili iz glasanja pa se ispostavilo da vladajući nemaju kvorum. U posljednjem trenutku spasili su ih bvši SDP-ovi, a danas nezavisni zastupnici Zdravko Ronko, Milanka Opačić i Mario Habek. To je prilično naljutilo oporbu.

Zasmetalo je to SDP-ove Arsena Bauka i Gordana Marasa. Prvi je zatražio da se promijeni raspored sjedenja jer tih troje zastupnika i dalje sjedi među SDP -ovcima.

-Maknite ih da im ne bude neugodno među nama i da ne zagađuju prostor", izjavio je Bauk, dok mu je predsjednik Sabora Gordan Jandroković odgovorio da "ima puno zagađivača prostora" i da se tako ne može razgovarati.

Da se premjeste zastupnici, koje je "Bandić kupio", zatražio je i Maras.

-Ja nisam na prodaju, nisam ništa tražila ni od Ivice Račana, ni od Zorana Milanovića, a ni od Davora Bernardića. Svoje sam mjesto ovdje zaradila s preko 25 tisuća glasova, što vi nikad nećete dobiti", uzvratila je Opaćić i dobila pljesak dijela HDZ-ovih zastupnika.

- Ne govorite ružno jedni o drugima, puno je strasti i napetosti", konstatirao je Jandroković kojega je Maras nešto ranije, nezadovoljan njegovim radom, prozvao da "radi parlamentrano nasilje i cirkus" te da je "uzrok nestabilnosti".