Ministarstvo prostornoga uređenja dodijelilo županiji novu računalnu opremu za izdavanje e-dozvola

VV | 23.12.2020. u 13:22h | Objavljeno u Aktualno

Građevinske i uporabne dozvole te druge akte vezane uz prostorno uređenje službenici Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Varaždinske županije rješavaju u Informacijskom sustavu prostornoga uređenja na novoj računalnoj opremi. Riječ je o 20 računala, 32 monitora, 12 laserskih pisača, 4 skenera i 6 multifunkcijskih uređaja koje je Varaždinskoj županiji dodijelilo Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u sklopu projekta "Informacijski sustav prostornoga uređenja (ISPU) i njegovi moduli" financiranog iz EU fondova.

Odluku prijenosu prava vlasništva nad opremom bez novčane naknade je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat danas, 23. prosinca, predao županu Radimiru Čačiću.

- Dosad smo dobili računala i računalnu opremu vrijednu 226.570 kuna, a tijekom veljače sljedeće godine će nam biti isporučen i drugi dio opreme vrijedan 118.000 kuna. Puno više od same vrijednosti te opreme je činjenica da se u području prostornoga uređenja snažno razvija sustav e-dokumentacije, pri čemu je u ovom trenutku u naš hrvatski sustav uključeno osam država. Važno je i što će Ministarstvo nabaviti i sav potreban softver te financirati njegovu nadogradnju i održavanje. Varaždinska županija je uključena od samog početka implementacije ovog koncepta. Sve građevinske i uporabne dozvole izdaju se putem e-sustava, tako da je ove godine izdano više od 400 građevinskih te gotovo 1.000 uporabnih dozvola – istaknuo je župan Radimir Čačić.

Službenici Varaždinske, kao i drugih županija rade u aplikacijama za izdavanje dozvola i za prostorno uređenje, eDozvola, ePlanovi, eNekretnine, eKonferencija i drugima. Sve te e-usluge se dodatno nadograđuju u sklopu EU projekta Ministarstva  "Informacijski sustav prostornoga uređenja (ISPU) i njegovi moduli".

- Radi se o europskom projektu vrijednome 131 milijun kuna, koji se s 80 posto financira europskim sredstvima, a ostatak osigurava Ministarstvo. Dobro znate da se kod nas lokacijska, građevinska i uporabna dozvola mogu dobiti bez dolaska u instituciju, a u sljedeće dvije godine ćemo dodati novu generaciju prostornih planova. Pretpostavke za to stvaramo dodjelom hardvera, računala i opreme za svaku županiju i grad koji izdaju dozvole. Cilj je da arhitekti i poslovni planeri dobiju kvalitetnu podlogu kako bi se prostorni planovi unificirano radili od Varaždina do Dubrovnika, što bi bila dobra podloga za izradu nacionalnog prostornog plana koji bi pak bio podloga za strateške projekte Vlade Republike Hrvatske. Sustav ima već 19 modula, a dodali smo i tri nova modula. Zahvaljujem svim članovima tima – rekao je ministar Darko Horvat.

dodjela_racunalna_oprema_cacic_horvat_4.jpg

dodjela_racunalna_oprema_cacic_horvat_2.jpg