Ministar i međimurski župan s lokalnim poljoprivrednicima na „Doručku s hrvatskih farmi“

V.V. | 3.3.2017. u 13:14h | Objavljeno u Aktualno

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, v. d. ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać i župan Međimurske županije Matija Posavec danas su u Međimurskoj županiji otvorili i predstavili projekt „Doručak s hrvatskih farmi“, te istim naglasak stavili na kupnju domaćih i lokalnih poljoprivrednih proizvoda, proizvedenih na hrvatskim farmama i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, poznate kvalitete i podrijetla.

1

Uz mlijeko i mliječne proizvode, meso, jaja, med i kruh s oznakama Mlijeko hrvatskih farmi, Meso hrvatskih farmi, Kruh hrvatskih polja, Med iz Lijepe naše i Jaja hrvatskih farmi, koji su bili posluženi na međimurskom Doručku s hrvatskih farmi, predstavljena je i lokalna poljoprivredna proizvodnja specifična za Međimursku županiju.

- Prije svega cilj je na ovaj i mnoge druge načine poticati promociju hrvatskih proizvoda. Ja sam ministar hrvatskih poljoprivrednika, a ne neke druge, pa ono što želim je da u Hrvatskoj proizvodimo i prodajemo što više naših domaćih proizvoda, koji su najkvalitetniji i najbolji koje možemo pronaći na našem tržištu. Prema tome, kupnjom hrvatskih proizvoda, kupujemo kvalitetno, kupujemo zdravstveno ispravno i pomažemo hrvatsku poljoprivredu i hrvatsko gospodarstvo - rekao je u uvodu ministar te zahvalio domaćinu na sudjelovanju u projektu. 

Međimurski plasman domaćih proizvoda recept za cijelu zemlju

- Ovakva manifestacija Međimurju iznimno puno znači jer je to za nas svojevrsni nastavak svega onoga što mi već radimo već godinama sustavno, prezentiramo svoje poljoprivrednike, obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva, ali i spajamo poljoprivredu i turizam. Naime, naši vlasnici smještajnih kapaciteta i djelatnici u turizmu već danas imaju sporazumne ugovore s OPG-ovima gdje se turistima ovdje nudi domaća svježa hrana proizvedena s međimurskog vrta -dodao je međimurski župan uz naglasak da na taj način proizvođači imaju siguran plasman svojih proizvoda, a turisti svijest da jedu zdravu hranu koja je proizvedena u Međimurju.

5

Da je to recept za cijelu Hrvatsku, potvrdio je i predsjednik poljoprivredne agencije koji je objasnio da se ovi susreti organiziraju jer agencija posjeduje alate kojima može dokazivati slijedivost proizvoda.

- Ovaj program kojeg ministarstvo provodi s HPA, predstavlja krunu naših nastojanja od 2009. u promociji naših oznaka kvalitete i vjerujem da ćemo u jednoj sinergiji u idućem razdoblju pored ovog događanja kroz niz drugih, približiti sve ono što odlikuje hranu s naših farmi. Jasna poruka potrošačima se šalje ovakvom kampanjom - kupujte svježe, kvalitetne i kontrolirane proizvode domaćeg poljoprivrednog prehrambenog sektora - zaključio je Barać.

„Hrvatska ima najkvalitetnije poljoprivredne proizvode“

Doručak s hrvatskih farmi održat će se nakon Međimurja u svim županijama u Hrvatskoj, kako bi se predstavili poljoprivredni proizvođači s proizvodima po kojima je upravo ta županija prepoznatljiva.

Tako su u Hotelu Park sudjelovali korisnici oznaka, proizvođači i prerađivači domaće prehrambene industrije Mini sirana Krnjak Belica, OPG Zadravec – sirana Opor Oporovec, Udruga uzgajivača svinja Međimurje, OPG Biber Mirjana, OPG Sarač Nedin Čakovec, „Poljoposavec“ Dunjkovec i OPG Hažić Radenko iz Jurovčaka, te mnogi drugi proizvođači koji su svojim proizvodima usmjerili prisutne na kupovinu proizvoda s hrvatskih farmi i poticanje hrvatske poljoprivrede.

- Hrvatska ima najkvalitetnije poljoprivredne proizvode i nitko u Europi i svijetu nema nešto bolje od onoga što imamo mi Hrvati i nemojte da vas itko uvjerava u nešto drugo - jasan je bio ministar te dodao da uz očuvajte proizvodnje čuvamo radna mjesta i podržavamo hrvatsko.

8

Da u Međimurju imamo kvalitetne proizvođače i proizvode, dodao je Posavec.

- Imamo ljude koji imaju volju, koji imaju želju i koji imaju ruke koje znaju napraviti novi kvalitetan proizvod. Dakako u sinergiji s lokalnom i regionalnom samoupravom vjerujem da i dalje možemo isto nuditi hrvatskom tržištu i šire, no uz neophodnu sinergiju s Ministarstvom poljoprivrede te molim ministra da podrži naše poljoprivrednike i sve naše, međimursko - za kraj je naglasio međimurski župan.