U Vukovaru je moglo biti i drukčije Foto: Screenshot N1

U Vukovaru je moglo biti i drukčije

VV / N1 | 17.11.2020. u 19:12h | Objavljeno u Aktualno

Uivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić gostovao je u N1 Studiju uživo gdje je komentirao aktualne teme, među ostalim i obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara te pad Vukovara.

- Vojno nema opravdanja. Imao sam informaciju kad se sastajalo krnje predsjedništvo, kako su se odvijali razgovori, netko je postavio pitanje (čini mi se Milošević) zašto nisu ostavili Vukovar po strani i nastavili napredovanje prema Zagrebu jer Zagreb im je bio najvažniji. Onda je iz vojnog dijela tih prisutnih članova netko dao obrazloženje da je to nemoguće jer, ako čelo kolone dođe do Zagreba, Hrvati su tako ojačali da bi s bokova razbili napredovanje i to bi završilo za srpsku stranu kao veliki fijasko i zato su morali osvojiti Vukovar jer su se plašili da do Zagreba ne mogu doći - rekao je Mesić.

- Moglo je biti i drukčije. Došao mi je general Tus, šef našeg glavnog stožera. Pitao sam ga možemo li obraniti Vukovar ili ne, a on je rekao samo u jednom slučaju - da preko sela Martinci uđemo u Vukovar, a prije toga treba uništiti četiri tenka... Ako to ne napravimo u dva dana, doći će 40 tenkova. Zato ih treba uništiti, s vojskom ući u Vukovar, izvući civile, ranjene i druge, i da se onda Vukovar brani kao vojna utvrda, a ne kao grad... Tus mi je to ponovio pred Franjom Tuđmanom kako možemo ući s novom vojskom, novim oružjem u Vukovar, Tuđman nije gledao mene nego Tusa i pitao ga: "Generale, tko zapovijeda u ovom ratu?" Tus mu je rekao: "Vi, predsjedniče.". Tuđman je rekao - imate samo provoditi ono što sam zapovjedio. Mi smo otišli i Tus je podnio ostavku na mjesto načelnika glavnog stožera - naveo je Mesić.

Komentirajući koji su bili motivi Franje Tuđmana da odbije taj plan, rekao je da je dogovorio da se ne ide dalje s vojnim aktivnostima.