Meksikanci došli i otišli. Hoće li tako i Nepalci? Foto: Ilustracija/Pixabay

Meksikanci došli i otišli. Hoće li tako i Nepalci?

IHR/Varaždinske vijesti | 17.8.2020. u 19:35h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Broj dozvola za boravak i rad strancima na području Varaždinske županije samo u jednoj godini povećan je gotovo trostruko! Prema podacima koje smo dobili od PU varaždinske, na području Varaždinske županije državljanima stranih zemalja u 2018. godini izdano je 766 dozvola za boravak i rad, a u 2019. godini čak 2146! Dozvole za boravak i rad na godinu dana strancima izdaju policijske uprave, a trend porasta broja zapošljavanja stranaca u Varaždinskoj županiji očito se nastavlja i dalje: do kraja lipnja ove godine izdano je ukupno 1164 dozvola za boravak i rad strancima. Nastavi li se takvim tempom, po broju izdanih dozvola Varaždinska županija mogla bi premašiti i prošlogodišnju brojku.

Da je Hrvatska “obećana zemlja” za strane radnike, posebno one koji dolaze iz azijskih zemalja te zemalja bivše Jugoslavije nije novost. U posljednje dvije godine mnogi Bosanci, Srbi, Nepalci, Filipinci i Vijetnamci nadomijestili su domaće radnike koji su u potrazi za boljim životom otišli iz Varaždinske županije. Prema nekim procjenama, s domaćeg tržišta rada u zadnjih nekoliko godina iselilo se deset posto radne snage, a prema podacima o Migracijama stanovništva u Republici Hrvatskoj za 2019. godinu, koje je krajem srpnja objavio Državni zavod za statistiku, val iseljavanja naših ljudi i dalje je nastavljen iako je Varaždinska županija u prošloj godini prekinula dugodišnji negativni migracijski saldo te bilježi više doseljenih iz inozemstva u odnosu na broj onih koji su našu županiju napustili.

Prema broju izdanih dozvola za boravak i rad strancima u 2018., 2019. i prvih šest mjeseci ove godine, u tvrtkama Varaždinske županije najviše radi državljana BiH, Srbije i Nepala! Samo u prošloj godini PU varaždinska je izdala ukupno 310 dozvola za boravak i rad u Varaždinskoj županiji za stanovnike iz Nepala, dok primjerice samo godinu prije nije izdana ni jedna dozvola za državljanine te zemlje! U prvih šest mjeseci ove godine Nepalcima je izdano 112 dozvola za boravak i rad u Varaždinskoj županiji, a u porastu je i broj izdanih dozvola za stanovnike Ukrajine, Filipina i Vijetnama.

Tako je u prvih šest mjeseci ove godine izdano 30 dozvola za boravak i rad za državljane iz Ukrajine, gotovo isto koliko je izdano u cijeloj prošloj godini - 37! Ukupno 42 dozvole izdane su u prvih šest mjeseci ove godine za državljane iz Filipina, za koje, primjerice, u 2018. godini nije izdana ni jedna dozvola na području Varaždinske županije, a izdano su i 34 dozvole za Vijetnamce

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u