Međunarodni dan sestrinstva u OB Varaždin: "Pandemija je pokazala koliko su bitne medicinske sestre" Foto: OB Varaždin

Međunarodni dan sestrinstva u OB Varaždin: "Pandemija je pokazala koliko su bitne medicinske sestre"

Varaždinske vijesti | 12.5.2021. u 13:15h | Objavljeno u Aktualno

S obzirom na pandemiju i tešku situaciju s koronavirusom u Općoj bolnici Varaždin, kao i obilježavanje Međunarodnog dana sestrinstva, 12. svibnja, podršku djelatnicima bolnice došao je pružiti Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara.

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva čestitao je kolegicama i kolegama iz OB Varaždin njihov dan.

– Došao sam iskazati potporu kolegicama i kolegama u varaždinskoj bolnici koji stvarno požrtvovno rade svoj posao na dobrobit naših građana. Ova pandemija pokazala je koliko su bitne medicinske sestre, a kolegice i kolege u Varaždinu i u Novom Marofu i Klenovniku stvarno su preuzeli veliki teret i podnijeli veliku žrtvu u ovoj borbi s pandemijom COVID-a – rekao je Gazić i podsjetio kako Varaždinska županija, koja je donedavno imala najveće brojke, još uvijek ima velik broj zaraženih i hospitaliziranih, te da takvu situaciju medicinske sestre s velikom profesionalnošću nose na svojim leđima.

OBVZ-dan_medicinskih_sestara_12052021_01.JPG

Međunarodni dan sestrinstva obilježava se na dan rođenja osnivačice modernog sestrinstva Florence Nightingale 12. svibnja.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo u OB Varaždin, Anica Sekovanić istaknula je kako će sestre u varaždinskoj bolnici skromno obilježiti taj dan zbog aktualne situacije s koronavirusom kada su druženja ograničena.

– Čitavo vrijeme borbe protiv COVID-a na ispomoć su nam dolazile i sestre iz drugih ustanova, iz Varaždinskih Toplica, Zagreba, Knina, Virovitice, Koprivnice, Siska bolnice Magdalena kojima smo zahvalni na pomoći. Sestre u OB Varaždin i u trećem valu rade požrtvovno, imamo veliki broj i prekovremenih sati i neiskorištenih godišnjih odmora, jer su nam bolesnici na prvom mjestu. Varaždinske medicinske sestre su uz bolesnika 24 sata na dan, a najveća im je nagrada njihov osmijeh i ozdravljenje – rekla je Sekovanić.

OBVZ-dan_medicinskih_sestara_12052021_05.JPG

Upozorila je da nedostaje zdravstvenog kadra te zahvalila nezdravstvenom kadru koji je također dao velik doprinos u borbi protiv Covida-19.

Glavni tehničar službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof, Ivan Tuk, složio se da će i ove godine obilježavanje Međunarodnog dana sestrinstva proći u znaku Covid-infekcije.

U Službi za Plućne bolesti i TBC Klenovnik zbrinjavaju se pacijenti oboljeli od Covida-19 kao i ostali bolesnici oboljeli od kroničnih bolesti o kojima skrbi stotinjak medicinskih sestara i tehničara.

U Općoj bolnici Varaždin rade i druge djelatnosti, od palijativnog dijela bolnice, produženog liječenja, polikliničkog dijela, hemodijalize, unatoč koronavirusu, a najveći teret ove krize, nose medicinskih sestara i to rade vrlo uspješno.

OBVZ-dan_medicinskih_sestara_12052021_02.JPG

OBVZ-dan_medicinskih_sestara_12052021_03.JPG

OBVZ-dan_medicinskih_sestara_12052021_04.JPG

OBVZ-dan_medicinskih_sestara_12052021_06.JPG

OBVZ-dan_medicinskih_sestara_12052021_07.JPG