Marković gradonačelniku vezano za moguće zaduživanje poručio "da mu ne bi povjerio ni ovce na čuvanje"

| 27.11.2019. u 18:32h | Objavljeno u Aktualno

Glavna točka današnje sjednice Gradskog vijeća bio je treći ovogodišnji rebalans gradskog proračuna koji je usvojen sa 16 glasova za i šest glasova protiv.

Glasovanju je prethodila burna rasprava tijekom koje su pale i neke teške riječi. Iako je na dnevnom redu bio tek tehnički rebalans ovogodišnjeg proračuna, vijećnici SDP-a tijekom rasprave ujedno su kritizirali najavljeno zaduživanje Grada izdavanjem municipalnih obveznica.

Komentirajući moguće novo zaduživanje Grada SDP-ov vijećnik Miroslav Marković poručio je gradonačelniku da za njega najveće dvojbe oko mogućeg zaduživanja proizlaze iz toga što je gradonačelnik uključen u niz kaznenih sudskih sporova "pa mu ne bi povjerio ni ovce na čuvanje".

Predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan na to ga je pitao želi li replicirati ili vrijeđati, a vijećnica Puškadija rekla je da je zgrožena takvim riječima i da se čudi što mu predsjednik GV-a nije oduzeo riječ.

U sklopu rebalansa proračuna ukupni prihodi su umanjeni za oko tri milijuna kuna, a za sličan su iznos smanjeni i rashodi. Mario Lešina, kao predstavnik gradskog Odbora za financije komentira je da to znači da se prihodi realno planiraju, a postignute su uštede od 5 milijuna kuna, koje su najvećim dijelom isplaćene za subvencije poduzetnicima. Gradonačelnik Čehok ističe da ovaj rebalans govori o količini svih projekata koji se provode u Gradu.

No, SDP-ov Neven Bosilj smatra upravo suprotno, pa je u raspravi rekao da se u Gradu ništa ne radi, što je u dvorani popraćeno glasnim negodovanjem.

Prije toga usporedio je neke stavke proračuna iz ove godine s onima iz 2017. godine rekavši da je tada Grad po osnovi poreza na dohodak imao prihod od 114 milijuna kuna, dok ove godine ta stavka iznosi 135 milijuna kuna, a rasla je i komunalna naknada.

- Poreznom presijom dobilo se 22 milijuna kuna više te 6 milijuna kuna više po komunalnoj naknadi. To znači da je Grad dobio 30 milijuna kuna više, a tražili ste da se Grad zaduži za 30 milijuna kuna više. Mogli ste štedjeti jer ne vidimo da se išta napravilo u gradu, a novac ste kvalitetno rasprčkali. Sad se planovi iz ove godine u visini od 50 milijuna kuna prebacuju na sljedeću godinu, to govori o zaista visokoj razini izvršenja projekata i to je sjajan podatak. Dobili ste višak iz prethodne godine, izglasan je proračun koji treba ostvariti, ali niste bili u stanju realizirati projekte tako da se radovi na 2. i 5. osnovnoj školi sele u sljedeću godinu. Također hitno ste uzeli zajam za Koprivničku ulicu od 8,4 milijuna kuna, ali ništa nije napravljeno. Do sada ste uzeli kredita do 60 milijuna kuna, tome treba pridodati zaduženje za Arenu od oko 900 milijuna kuna i još bi izdali obveznice u sljedećoj godini. Ne možete prezadužiti Grad i kako to da se ništa ne može napraviti iz proračuna nego se za sve ide u zaduživanje - iznio je Bosilj zaključujući da ovoj vlasti daje negativnu ocjenu za realizaciju proračuna i da stoga ne može podržati rebalans proračuna. 

Također je iznio podatak kako se u konsolidiranom proračunu Grada vidi da su rasli troškovi za plaće, iako se u Gradu hvale da su smanjili broj zaposlenih pa je Bosilj zaključio da su ljudi raspoređeni po drugim gradskim ustanovama.

Čehok mu odgovara da sada prema konsolidiranim troškovima u izvješće ulaze i plaće koje se prije nisu vodile pod Grad, a to su primjerice učitelji ili javni radovi.

- Govorite o stvarima koje ne razumijete, pogrešna vam je metodologija. I nemojte reći da ništa ne radimo kad je u tri godine sređeno svih šest vrtića, o čemu je Habuš govorio još 2012. godine. Isto tako ne možete reći da SDP nije bio na vlasti za vrijeme Habuša, pa imali ste predsjednika Gradskog vijeća, a ja strepim pred svojim predsjednikom Gradskog vijeća, on je ključna figura uz gradonačelnika - odgovorio mu je gradonačelnik kazavši da u Gradu razmišljaju da deficitarnim zanimanjima poput liječnika Grad da pravo građenja na zemljištu kako bi sagradili montažne kuće.

U raspravu su se uključili i vijećnici Davor Patafata, s liste V. Sevšek i HDZ-ov Robert Gotić koji su govorili u prilog dugoročnog zaduživanja za veće projekte pojašnjavajući da su sada odlični uvjeti za dugoročno zaduživanje jer su kamate vrlo povoljne.

- Radi se punom parom, a vi to ne vidite, firme financiraju sve, i kulturu i sport, a dugoročne probleme iz prošlosti moramo riješiti danas. Mi se moramo zadužiti da bismo riješili probleme, to je realnost, ako ih sada ne riješimo, za tri će godine biti duplo skuplji - smatra Gotić.

SDP-ov Miroslav Marković na to je rekao da bi se onda trebala razmotriti mogućnost da se povoljnim zaduživanjem kroz obveznice smanji dug za Arenu, dok je vijećnik Davor Patafta istaknuo da je on već ranije govorio o dugoročnom zaduživanju Grada, ali su ga tada ismijavali. Također je podsjetio SDP-ove vijećnike da su svojedobno bili za podizanje kredite kako bi se sanirale bale u Brezju komentirajući da zapravo "svi govore skoro isto, samo se malo izokreću, kako kome više odgovara".