Marin Bosilj bio je gost večerašnjeg Dnevnika HRT-a Foto: screenshot HRT

Marin Bosilj za Dnevnik HRT-a: Nije dramatično, ali stanje je ozbiljno

Varaždinske vijesti/HRT | 9.11.2020. u 20:50h | Objavljeno u Aktualno

- Ne mogu reći ništa optimistično, ali nadam se da će u idućem razdoblju doći do stabilizacije dnevno oboljelih i do određenog pada. Nije dramatično, ali stanje je ozbiljno. Nije dramatično jer zdravstveni sustav odgovara svim potrebama koje imamo, ali ako uskoro ne dođe do stabilizacije novooboljelih zdravstveni sustav imat će problema s izvršavanjem svoje zadaće, rekao je večeras za središnji Dnevnik HRT-a ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Marin Bosilj.

Na pitanje kako je Varaždinska županija iz zelene regije došla u crvenu rekao je da je teško dati točan odgovor na to pitanje.

- Ima više razloga, a jedan od glavnih je taj da građani nisu shvatili ozbiljnost virusa, nisu shvatili ozbiljnost poruka Nacionalnog i županijskog stožera i zato danas jesmo tu gdje jesmo - rekao je Bosilj.

Dodao je kako imaju dovoljno tehničke opreme.

- Tehničkih stvari imamo dovoljno i s ovim brojem ljudi zasad odgovaramo svih zahtjevima zahvaljujući svakodnevnim reorganizacijama unutar ustanove . Van stroja nam je 20% djelatnika, a nedavno smo dobili 11 liječnika koji rade pod nadzorom - rekao je.

Nada se da će se krivulja novooboljelih uskoro stabilizirati.

- To prije svega ovisi o građanima i o njihovom odgovornom ponašanju. Sve je na njihovim leđima, rekao je Bosilj.

I dalje je najteže stanje na sjeveru zemlje, za koji je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak danas rekao da "gori". Sedmodnevni broj novih slučajeva na 100.000 stanovnika na tom području narastao je na čak 920. Pitanje je do kada takve zastrašujuće brojeve zdravstveni sustav na sjeveru zemlje može izdržati, objavljeno je na portalu HRT-a.

Označeno u