Marija je još ljetos sanjala da će ove godine Božić dočekati bez straha, ali...

vv | 8.12.2018. u 10:33h | Objavljeno u Aktualno

U Preradovićevoj ulici,  samom središtu Varaždina,  urušava se kuća, koja je nekada bila u gradskom vlasništvu, a danas je u državnom, upozoravaju susjedi koji strepe od mogućeg potpunog urušavanja. Među njima je i Marija Vudrag, koja već godinama pokušava ostvariti svoje pravo na normalan i siguran život, ali bezuspješno jer živi u kući na koju je vezana državna nekretnina ili, bolje reći, ruševina.

Ta državna nekretnina sve brže propada, što predstavlja veliku opasnost za stanovnike  njezinog dvorišta, kao i za djecu koja žive u susjednom dvorištu u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve. Propadanje je posebno ubrzano nakon što se urušio krov državne nekretnine, što je izazvalo veliku štetu na kući u kojoj živi Marija Vudrag: pojavile su se štete na krovu, pukao je nosivi zid, a u dvorištu i ruševini se skupljaju zmije i štakori.

Susjedi se pribojavaju  potpunog urušavanje, čime bi moglo doći do ozbiljnih posljedica i šteta na njihovim  kućama.

- Centar Varaždina, sama gradska jezgra, zvuči nestvarno za 21. stoljeće. Svi prebacuju odgovornost, peru ruke, a kuće trpe štete koje joj nitko neće nadoknaditi. Već godinama se ništa ne pokreće, iako su alarmirane unatrag osam godina sve moguće institucije, gradonačelnici, inspekcije. Ništa, vele susjedi.

Zadnje potez je bila prijava Antikorupcijskom povjerenstvu, koje je poslalo upit građevinskoj inspekciji.

-Zamislite, čak se nisu udostojali odgovoriti. Iako je inspekcija dala nalog Republici Hrvatskoj da ukloni navedenu ruševinu, sve je ostalo isto. A ostati će i dalje dok se ne sruši i dio Marijine kuće ili neko dijete ne strada. Marija je još ljetos sanjala da će ove godine Božić dočekati bez straha da će joj državna nekretnina uništiti kuću, a sada joj kroz novonastale pukotine ulaze oborinske vode i vlaga u kuću, veli Marijan Dominko, predsjednik Antikorupcijkog povjerenstva.

Označeno u