Lijep i sunčan dan u Podrutama blizu Novog Marofa pretvorio se u tragediju

| 9.1.2017. u 18:47h | Objavljeno u Aktualno

Prije 25 godina, 7. siječnja 1992. stradalo je petero članova Promatračke misije Europske zajednice u napadu MIG-a 21 tadašnje JNA te je tim povodom danas u Podrutama održana komemoracija.

U helikopteru su poginuli četiri talijanska časnika Enzo Venturini, Fiorenzo Ramacci, Marco Matta i Silvano Natale te francuski časnik Jean Loup Eychenne, čija je zadaća bila nadgledanje mira u tada ratom poharanoj Hrvatskoj.

Rušenja nenaoružanog helikoptera promatrača Europske zajednice prisjetio se Zlatko Mehun, tadašnji novinar HRT-a koji je samo pola sata nakon pada stigao na mjesto događaja i zatekao grozan prizor. Prema njegovu svjedočenju lijep i sunčan dan u Podrutama pretvorio se u tragediju.

-Prizor koji smo zatekli pokojni snimatelj Milan Babić i ja naprosto nas je zaprepastio. S jednog je drveta visjelo tijelo dok je malo dalje gorjela olupina helikoptera u kojoj su bile još dvije osobe dok su druge dvije bile pokraj helikoptera – prisjetio se Mehun dodajući da su okolo bili razbacani dijelovi helikoptera, stvari i krvava odjeća stradalih promatrača.

Među ostalim, Mehun je istaknuo da smo svjedoci kako je izvršitelj izdržao svoju zatvorsku kaznu, a svi oni koji su mu zapravo zapovjedali za to nisu odgovarali.

-To je doista jedno veliko licemjerstvo međunarodne pravde – zaključio je Mehun dodavši da ne može razumjeti takav bezuman čin samo nekoliko dana nakon potpisivanja sarajevskog primirja. Isto tako, naglasio je Mehun, ne može razumjeti one koji se ponovo danas služe sličnom retorikom.

Naime, kod komemorativne kapele u Podrutama vijence su položili ministar vanjskih i europskih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Ivo Stier, general Zdravko Jakob u ime ministarstva obrane, Anđelko Stričak izaslanik predsjednice republike, čelni ljudi Varaždinske županije, Grada Novog Marofa, talijanskog i francuskog veleposlanstva u Republici Hrvatskoj, talijanskog grada Sangana, rodnog grada jednog do poginulih promatrača, te članovi obitelji i prijatelji stradalih promatrača.