Lazar: Tjedni migranti ne koriste ni zdravstveno niti mirovinsko preko naših fondova pa zašto bi tu plaćali porez?

| 27.9.2021. u 18:41h | Objavljeno u Aktualno

Što zbog plaća, koje su barem dvostruko veće od hrvatskih, što zbog njihove blizine, koja im omogućava češći dolazak u Hrvatsku, sve veći broj građana odlučuje se za rad u obližnjim, zapadnim zemljama, osobito u Austriji, budući da je i ta zemlja za naše državljane lani ukinula radne dozvole, odnosno ograničenja kod zapošljavanja. Bolja primanja i blizina doma činili su se dobitna kombinacija radnicima migrantima, sve dok nekima od njih nisu došla porezna rješenja, i to na poprilične iznose…

Među tzv. tjednim, odnosno trajnim migrantima, koji su ostali neugodno iznenađeni poreznim rješenjima, je i Darko H. Već nakon završetka tri razreda srednje škole u Varaždinu dobio je ponudu iz Austrije da tamo završi 4. razred i zaposli se, što je i učinio. Nakon nekoliko godine, uz hrvatsko, dobio je i austrijsko državljanstvo. No, Hrvatsku nije u potpunosti napustio. Štoviše, tu ima suprugu i dvoje djece, koje posjećuje vikendima, odnosno od petka ili subote pa do nedjelje, dok kroz tjedan živi i radi u Austriji gdje je osiguran, odnosno plaća poreze.

Njegovu životnu rutina, koja traje već 25 godina, poremetio je poziv porezne uprave koja mu razrezuje visoku razliku poreza na dohodak jer da je, kako se tumači, i hrvatski porezni obveznik! S tim se on ne slaže, kao ni u Hrvatskom sindikatu radnika migranata (HSRM).

-To je suprotno ugovoru sklopljenom između Austrije i Hrvatske jer je po međunarodnom ugovoru isključivo porezni obveznik Austrije. No, hrvatska porezna uprava u potpunosti prelazi preko činjenica postojanja međunarodnog ugovora te uvjeta koje u cijelosti ispunjava i koji zabranjuju da bi on u Hrvatskoj mogao biti dvostruko oporezovan, tvrdi Franjo Lazar, predsjednik HSRM-a.

Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...