Kuljiš: Sadašnja pravosudna praksa služi da se štiti politička kasta i njena korumpirana politička i socijalna mreža

vv / HND | 12.1.2019. u 16:49h | Objavljeno u Aktualno

Predstavnici Hrvatskog novinarskog društva sastali su se u petak s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem te ga upoznali s problemima s kojima se suočavaju novinari i mediji, ponajprije problemom velikog broja sudskih postupaka pokrenutih protiv novinara i medija, neujednačenom sudskom praksom te činjenicom da se zbog izgovorenog ili napisanog protiv novinara vode kaznenopravni i građanski postupci,

Predstavnici HND-a ministra su izvijestili o tužbama koje je protiv Hrvatskog novinarskog društva, novinara i medija podnijela Hrvatska radiotelevizija.

Predstavnici HND-a iznijeli su stav da dvostruka pravna odgovornost (građanskopravna i kaznenopravna) kojoj su izloženi novinari u svakodnevnom radu proizvodi autocenzuru i ima negativan učinak na slobodu medija te su, u tom smislu, zatražili da se kroz dekriminalizaciju djela protiv časti i ugleda ili drugih odgovarajućih zakonskih rješenja to opterećenje smanji.

HND je zatražio od Ministarstva pravosuđa da od sudova pribavi službene statistike o broju kaznenih i parničnih postupaka koji se u posljednjih nekoliko godina vode protiv novinara i medija na hrvatskim sudovima, kao i podatke o ishodima takvih postupaka kako bi se mogli pratiti trendovi i analizirati sudska praksa.

Izaslanstvo HND-a informiralo je ministra i o drugim problemima s kojima se novinarska struka susreće kao što su govor mržnje, prijetnje i napadi na novinare.

U HND-ovu izaslanstvu bili su predsjednik Hrvoje Zovko, potpredsjednica Slavica Lukić i glavna tajnica Ema Tarabochia.

-Po mojem mišljenju riječ je o cenzuri. Sve veći pritisak na slobodu tiska stvara se dodavanjem inkriminacija u postojeće zakone te donošenjem novih propisa, kao i pravosudnom praksom, koja je totalno neprihvatljiva jer se zasniva na krivičnom progonu novinara. Onaj lik koji je na javnoim mjestu u Rijeci izmlatio neku žensku prijavljern je za prekršaj, a svaka nepoćudna metafora ili šala, kao i istinita informacija, koja ”ugrožava privatnost”, tretira se kao kriminalni čin i progoni po Kaznenom zakonu. To je osnova problema i na to se treba usredotočiti. Hrvatska mora obustaviti kazneni progon novinara, koji je neprihvatljiv u demokraciji, pogotovo tranzicijskoj. Kleveta se smije procesuirati jedino na građanskom sudu, u sklopu odštetnih zahtjeva, s tim da tužitelj i njegov advokat moraju položiti kauciju za troškove postupka, kao u Njemačkoj, kako bi se izbjegao milijun optužbi za klevetu (koliko ih je u jednom času doista bilo) koje se podižu po sistemu APP. Sadašnja pravosudna praksa služi da se štiti politička kasta i njena korumpirana politička i socijalna mreža, izjavio je Denis Kuljiš.