Koronavirus: Pod nadzorom u Varaždinskoj županiji 185 osoba, nabavljen pokretni RTG uređaj za bolnicu Foto: Krešimir Đurić

Koronavirus: Pod nadzorom u Varaždinskoj županiji 185 osoba, nabavljen pokretni RTG uređaj za bolnicu

| 10.3.2020. u 13:02h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska županija je osigurala nabavu digitalnog pokretnog RTG uređaja za potrebe zbrinjavanja pacijenata oboljelih od novog koronavirusa u Općoj bolnici Varaždin.

Rečeno je to na današnjoj konferenciji za medije, na kojoj su o aktualnoj situaciji i mjerama koje provode govorili župan Radimir Čačić, načelnik županijskog stožera civilne zaštite Robert Vugrin i ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. Nenad Kudelić.

Vugrin je na početku istaknuo da od subote nema novozaraženih osoba, te ih je i dalje četvero.

- Od subote nemamo nijedan novopotvrđeni slučaj zaraze koronavirusom u Varaždinskoj županiji. U Italiji, nažalost, broj oboljelih rapidno i eksponencijalno raste, stoga su kod nas na nacionalnoj razini donesene nove mjere koje ćemo i mi "preslikati" - podsjetio je Vugrin.

Napomenuo je da je trenutačno u Varaždinskoj županiji 185 osoba pod aktivnim zdravstvenim nadzorom, dok je jučer završio zdravstveni nadzor nad 44 osobe, kojima samim time više nije ograničeno kretanje.

- Situacija u Varaždinu se u odnosu na susjedstvo može nazvati pozitivnom i moram pohvaliti odličnu suradnju pojedinih operativnih grana stožera civilne zaštite, granične policije, sanitarnih inspektora i epidemiologa koji djeluju preventivno, koji mapiraju sve kontakte zaraženih te su u svakodnevnom kontaktu sa svim osobama koje su pod zdravstvenim nadzorom. Operativno, varaždinska bolnica na čelu s ravnateljem dr. Nenadom Kudelićem radi izvrstan posao oko osoba kojima su se simptomi pojavili. Imamo dobru suradnju i s građanima i ustanovama u Varaždinskoj županiji, koji se očito pridržavaju svih uputa vezano uz higijenske mjere, a to sad još više naglašavamo. Samo kroz takvu suradnju ovu epidemiju u nastanku možemo držati u okvirima u kakvima je sada - istaknuo je Vugrin.

- Naglašavamo da se nikakve nepotrebne manifestacije koje su bile planirane za ovaj mjesec ne organiziraju, odnosno da se odgode za neko naredno razdoblje. Riječ je o skupovima za više od 1.000 ljudi, a jasno da ako postoji bilo kakav suspekt, onda broj ljudi na određenom skupu nije bitan. Higijenskih mjera se treba pridržavati, a bilokakvi skupovi većeg obujma se moraju koordinirati sa županijskim Stožerom civilne zaštite koji će u suradnji sa zavodom za javno zdravstvo procijeniti hoće li dati preporuku za prolongiranje ili otkazivanje takvog skupa - dodao je Vugrin uz napomenu da je svima u interesu da se situacija i dalje zadrži pod kontrolom.

O nabavci pokretnog RTG uređaja govorio je župan Čačić, istaknuvši da su sredstva za nabavu osigurana iz proračunske rezerve.

- Ove smo je godine dva puta koristili vezano za situaciju oko koronavirusa. Prvi put o tome nismo obavijestili javnost, kako ne bismo stvorili nepotrebnu zabrinutost. Naime, već u siječnju, kada su se u Europi pojavili prvi slučajevi zaraze, mi smo nabavili 20 jednokratnih kemijsko-bioloških zaštitnih odijela s pripadajućom opremom za djelatnike županijskog Zavoda za hitnu medicinu, za što je utrošeno 24.500 kuna. Sada imamo zahtjev bolnice za nabavu digitalnog pokretnog RTG uređaja, u vrijednosti od 750.000 kuna, od čega će se 675.000 pokriti proračunskom rezervom, a ostatak ćemo osigurati iz decentraliziranih sredstava - rekao je Čačić.

Naglasio je da je u provedbi nabave ovog uređaja dogovoreno da se jedan demo-uređaj isporuči bolnici i da se on koristi bez naknade dok ne prođe proces nabave.

- Taj je uređaj već tu i koristi se - istaknuo je.

- Mi možemo i bez tog uređaja, ali kompliciramo si život i otvaramo nepotrebne rizike. Naime, pacijenti moraju na RTG, koji je u drugoj zgradi pa se otvara mogućnost križanja putova. Nabavu tog uređaja jesmo planirali, s realizacijom zaokruženja svih sustava bolnice, sada smo samo to ubrzali - dodao je Čačić.

Ravnatelj varaždinske bolnice dr. Nenad Kudelić zahvalio je Županiji na promptnoj reakciji te se osvrnuo na stanje u samoj bolnici.

- Stanje u OB Varaždin je stabilno, poduzeli smo sve potrebne mjere i spremno odgovoramo na sve nove izazove. Dosad smo u bolnici istestirali 23 pacijenta, od kojih su četiri pozitivna i nalaze se na liječenju. Prošli tjedan u samoj bolnici se nalazilo sedam pacijenata, uz ova četiri pozitivna još i tri negativna, koji su bili u karanteni. Nakon što smo dobili i drugu potvrdu negativnosti, dva pacijenta su otpuštena kući na kućni nadzor, dok je treći testiran sinoć i zasad je negativan - reako je Kudelić.

Pojasnio je da je bolest izazvana koronavirusom respiratorna bolest, koja zahvaća dišni sustav, i vrlo često dolazi do promjena na plućima.

- Zato nam i treba RTG snimanje, i to više puta tijekom boravka u bolnici. Pacijente smo izolirali na adekvatan način kako bismo izbjegli potencijalni prijenos virusa na nezaražene osobe, a upravo pitanje RTG snimanja tih pacijenata je bilo neriješeno, što smo sada izbjegli pokretnim RTG uređajem - dodao je ravnatelj.

Osvrnuo se i na stanje pacijenata, budući da se pojavila informacija kako jedan od varaždinskih pacijenata ima teže simptome od ostalih.

- U konzulacijama s prof. Markotić, odlučeno je da je kod dva pacijenta potrebno napraviti dodatnu obradu u smislu CT snimanja, koje pokazuje sliku koja je karakteristična za tu bolest u toj fazi. Promjene na plućima obično se ravijaju nakon određenog vremena od pojave same bolesti, dakle, nije ništa neuobičajeno, pacijenti su klinički dobro. Njihovo zdravstveno stanje u odnosu na stanje pri dolasku nije bitno promijenjeno, ali svjesni smo činjenice da je to bolest koja u nekoliko sati može rapidno progradirati, da se stanje pacijenata može brzinski pogoršati te da takvim pacijentima ponekad treba umjetna, odnosno mehanička ventilacija. Razradili smo protokol za slučaj da to toga dođe, za sada raspolažemo dovoljnim brojem i respiratora, a ovisno o razvoju situacije, na vrijeme ćemo se prilagoditi - rekao je Kudelić, dodavši da se radi o drugo- i trećeoboljeloj osobi.