Kontrec: Suci trebaju nastaviti suditi na temelju zakona, bez odugovlačenja, prema svima jednako i bez straha

vv / udruga franak | 21.1.2020. u 12:53h | Objavljeno u Aktualno

Povodom otkrića natječaja kojim banka traži PR agenciju radi „pritiska na Ustavni i druge hrvatske sudove“, oglasili su se aktivisti Udruge Franak Goran Aleksić, Vlado Iljkić i Elvis Sudar te suradnica Vijeća Europe Sandra Benčić.

Ukazavši da sudovi trenutno odlučuju u predmetima vezanim uz „slučaj franak“, Aleksić je u Hrvatskom saboru rekao da je pokušaj unajmljivanja PR agencije za krizno komuniciranje - gdje se između ostaloga traži pritisak na sudove kako bi oni donosili odluke koje su u korist banaka - nastavak „kriminalnog zločinačkog djelovanja tzv. hrvatskih banaka“.

-Od nastanka Udruge Franak banke konstantno kroz javni prostor promiču spinove kako su one radile po zakonu, kako kolektivna presuda ne znači da mi imamo ikakva prava na temelju toga, kako su potrošači sami krivi za sve što se dogodilo jer su financijski nepismeni, kako presuda u slučaju franak diskriminira sve ostale potrošače i slično. Svi ti spinovi kulminirali su najnovijim razrađenim planom angažmana PR agencije koja bi trebala pronaći način kako djelovati sofisticirano na sudove, rekao je Aleksić.

Ova strategija, kako je dodao, koincidira upravo s početkom oglednog postupka na Vrhovnome sudu RH na kojemu se postavlja pitanje ništetnosti aneksa kojega uopće nema u velikoj većini tužbi.

-Je li nakon takvog degutantnog postupka banke slučajno to da je na Vrhovni sud RH plasirana ideja da se oglednim postupkom pod krinkom važnih odluka upravo zauvijek zatvori pitanje obeštećenja za potrošače iz konvertiranih kredita. Io izgleda potpuno nevjerojatno, rekao je Aleksić.

Sud EU, kako je ukazao, potpuno je nedvojbeno utvrdio kako nakon zakonske intervencije nacionalni sud ima obvezu utvrditi je li tom intervencijom potrošač doveden u stanje kao da nikada nije ugovorio nepoštene ugovorne odredbe.

-I takvih je 18.000 tužbi na Vrhovnome sudu RH, a manje od 1% tužbi bavi se ništetnošću aneksa pa je nevjerojatno da je Vrhovni sud RH pokrenuo ogledni postupak po pitanju koje nema baš nikakve veze s tužbama, ocijenio je Aleksić zapitao ima li to ikakve veze s PR-om banaka, odnosno s njihovim već plasiranim tvrdnjama da potrošači imaju pravo na obeštećenje samo ako su aneksi ništetni.

Pozvao je nadležne institucije da radi zaštite pravne sigurnosti, zaštite građana o čijim se pravima sada na tim sudovima odlučuje i zaštite neovisnosti rada oba najviša suda pod hitno istraže je li RBA banka realizirala svoj plan o utjecaju na sudove.

-Javno povjerenje u rad sudova sastavni je dio vladavine prava i ono je ovakvim nedopustivim postupcima teško narušeno. Svakako je zanimljivo da su banke u međuvremenu angažirale i profesore trgovačkog prava Petrovića i Jakšića koji svim srcem pišu stručna mišljenja u korist banaka, koja su javno objavljena na IUS INFO portalu, ali se i prilažu podnescima u obranama banaka na sudovima, u kojima jasno stoji da se ta mišljenja pripremaju na zahtjev obrane banaka, ukazao je saborski zastupnik.

Zapitao je jesu li banke utjecale na prve odluke VTS-a i VSRH-a kada je presuda suca Dobronića za valutnu klauzulu CHF bila preinačena, odnosno jesu li banke utjecale na obrazloženje VTS-a kako činjenica da su ništetne valutna klauzula i promjena kamate ne znači da su ništetni i ugovori, jer to se uopće nije u tužbenom zahtjevu pitalo i to nije uopće bio predmet odluke pred tim sudom.

-Naime, CHF ugovori jesu ništetni, jer su ništetni predmet i cijena ugovora, ustvrdio je.

Vlado Iljkić rekao je kako Udruga Franak nažalost nije iznenađena takvim postupanjem i da je to stari poznati način nepoštene poslovne prakse hrvatskih banaka.

-Umjesto da pokušaju ponuditi nagodbe potrošačima, banke su pokrenule nove nečasne  aktivnosti. To ne bi bilo moguće da država nije tako inertna, kao što je inertna Republika Hrvatska. Sve je to posljedica dosadašnje inertnosti HNB-a, izvršne i zakonodavne vlasti. Zadnja linija obrane su sudovi, bankama je to jasno, i sada su pokrenule svoje aktivnosti prema sudovima, ne bi li na takav način spriječile ono što se spriječiti ne može – a to je vraćanje 25 milijardi kuna novca potrošačima, rekao je Iljkić koji kao volonter, branitelj i čovjek očekuje da će institucije RH konačno smoći hrabrosti Hrvatsku učiniti pravnom državom, unatoč dosadašnjeg kukavičluka spram banaka.

Elvis Sudar ukazao je da je utjecaj na pravosuđe i sudove u svim zemljama zabranjen te je pozvao DORH da odmah i bez odgađanja istraži takav način nezakonita poslovanja RBA i drugih banaka.

 -I ne samo te banke, nego i svih ostalih banaka iz slučaja franak jer tko nakon ovoga može reći da i druge banke ne pokušavaju koristiti iste načine utjecaja i pritisaka na sudove. Takav način postupanja banaka događa se u vrijeme kada Ustavni sud odlučuje o ustavnim tužbama banaka protiv pravomoćne presude u slučaju franak pa RBA banka očigledno traži najbolje načine utjecaja na sud. Također, potrebno je istražiti moguće utjecaje i na Vrhovni sud RH koji je upravo u tom periodu pokrenuo ogledni postupak i sada o njemu odlučuje pa je takvo postupanje banaka strašno, rekao je te napomenuo da RBA banci zasigurno ne bi nikada palo na pamet tako postupati u Republici Austriji.

Sandra Benčić govorila je o mogućoj kaznenoj odgovornosti RBA zbog pokušaja pritiska na pravosuđe i o povjerenju u pravosudni sustav općenito te o nereguliranosti područja lobiranja u Hrvatskoj. Nakon toga, ukazano je na izjavu Damira Kontreca, predsjednika Građanskog odjela Vrhovnoga suda RH te predsjednik UHS-a.

-Suci trebaju nastaviti suditi na temelju zakona, bez odugovlačenja, prema svima jednako te bez straha, i to ne podliježući nikakvim utjecajima sa strane. To je bit samostalnosti i neovisnosti sudbene vlasti, rekao je Kontrec.