Održana konferencija Fight & Win: rak će biti najučestalije oboljenje u 21. stoljeću! Foto: Ilustracija/Pixabay

Održana konferencija Fight & Win: rak će biti najučestalije oboljenje u 21. stoljeću!

VV | 6.5.2021. u 17:50h | Objavljeno u Aktualno

“Odazovite se na preventivne preglede i potaknite svoje bližnje da učine isto”, poruka je poslana s konferencije Fight&Win u Karlovcu koju je organizirala zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak. Na konferenciji su se okupili istaknuti stručnjaci i udruge koje djeluju u području borbe protiv raka, što i u ovim vremenima ostaje jedan od prioriteta zastupnika u Europskom parlamentu.

Zastupnica Sunčana Glavak, članica Odbora za javno zdravlje, Posebnog odbora za borbu protiv raka i skupine zastupnika MEPs Against Cancer istaknula je da je konferencija Fight&Win snažna platforma koja povezuje ljude u borbi protiv raka.

FightWin_Karlovac_3.jpg

- Naš je cilj jasan – želimo detektirati izazove i poduzeti korake za njihovo rješavanje, ali i aktivno promovirati svijest o raku, potičući prevenciju i odgovoran pristup vlastitom zdravlju - rekla je zastupnica Glavak.

U 2020. 10 posto žena manje na mamografiji

Prisutne je pozdravila i županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin koja je zahvalila zdravstvenim djelatnicima u bolnicama.

- Ni jedan dan ni jedan oboljeli od karcinoma u Karlovačkoj županiji nije ostao bez adekvatne skrbi - poručila je županica Furdek Hajdin.

U panel-raspravi "Onkološki bolesnici i izazovi u doba pandemije" izaslanica i posebna savjetnica ministra zdravstva prim. Vera Katalinić-Janković govorila je o Nacionalnom strateškom okviru protiv raka do 2030. godine, napomenuvši da je u procesu donošenja Akcijski plan do 2023. Posebna savjetnica rekla je da podaci pokazuju da će rak biti najučestalije oboljenje u 21. stoljeću.

FightWin_Karlovac_1.jpg

Predsjednik Hrvatske lige protiv raka prof. dr. sc. Damir Eljuga upozorio je da se prošle godine 10 posto manje žena odazvalo na preventivne preglede za rak dojke.

- Na nacionalnoj razini odaziv žena na preventivne preglede je oko 65 posto, a cilj Lige je povećati odaziv na 80 posto - istaknuo je prof. dr. sc. Eljuga.

Ravnatelj Nikša Antica rekao je da je onkologija bolnice u Karlovcu i u pandemiji nastavila s radom, a predsjednica udruge Nismo same Ivana Kalogjera govorila je o izazovima s kojima se susreću onkološki pacijenti, kao i projektima koje provodi udruga, poput onoga Žene za žene koji se financira iz fondova EU-a.

Na psihoonkološke prakse i važnost psihološke potpore u borbi s rakom osvrnuo se saborski zastupnik, psihijatar Ivan Ćelić, a zastupnica Glavak zaključno je pozvala udruge da koriste sredstva iz EU fondova koja su im na raspolaganju.

U raspravu se uključila i osnivačica karlovačke udruge Jak kao Jakov Ivančica Rubido koja je govorila o podršci koju udruga pruža djeci oboljeloj i liječenoj od malignih bolesti i njihovim socijalno ugroženim obiteljima kako bi što lakše prebrodili izazovne životne trenutke.

Europska unija može pobijediti rak

Očekuje se da će u 2021. godini rak biti dijagnosticiran kod 2,7 milijuna ljudi u Europskoj uniji, pokazuju posljednje procjene Europskog informacijskog sustava za rak i Zajedničkog istraživačkog centra Europske komisije. No, 40 posto slučajeva raka može se spriječiti, stoga je cilj konferencije osvijestiti koliko je važno redovito odlaziti na preventivne preglede i pravovremeno dijagnosticirati rak kako bi njegovo liječenje bilo uspješno.

FightWin_Karlovac_2.jpg

Zastupnica Glavak istaknula je posebnu dodanu vrijednost europske zdravstvene strategije EU4Health, vrijedne 5.1 milijardu eura. Borba protiv raka jedno je od ključnih područja ove nove strategije, posebice prevencija, rana dijagnostika, ulaganje u istraživanje te pružanje jednake zdravstvene skrbi svim dijelovima EU-a.

Europska pučka stranka borbu protiv raka stavila je u središte rada, a u Europskom parlamentu osnovan je i Posebni odbor za borbu protiv raka.

Ovo je treća u nizu konferencija Fight&Win koja se održava s ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije i borbe protiv raka te poticanja razmjene iskustava u svrhu informiranja i edukacije.

FightWin_Karlovac_6.jpg

FightWin_Karlovac_7.jpg

FightWin_Karlovac_8.jpg

FightWin_Karlovac_9.jpg

Označeno u