"Kinezi bi ulagali u tvornicu elektromobila, ali iza toga treba netko stati!" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

"Kinezi bi ulagali u tvornicu elektromobila, ali iza toga treba netko stati!"

Ivica Kruhoberec | 23.5.2022. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno

Do sporazuma o suradnji između Maringa i Jiangsu Guoxin New Energy Passenger Vehicle, jednog od kineski proizvođača električnih vozila, nije došlo ni slučajno ni nenadano. Dmitar Maravić, vlasnik i predsjednik uprave poduzeća iz Nedelišća, prisutan je u Kini još od 2010. godine.

- Naš kotlovski program i hrvatska vina izvozimo i u Kinu, koju posjetim više puta godišnje. Tako sam 2018. bio u gradu iz kojeg potiče moj djelatnik, profesor ekonomije, koji ima puno prijatelja jer Kinezi nisu kao mi, jalni jedni na druge, već nakon studija ostaju u vezi, umreženi, ukazuje Maravić. Zahvaljujući tome, primljen je i u gradskom poglavarstvu.

- Tamo su me prihvatili tako dobro da su sa mnom izašli u dio grada, Cvjetnu ulicu, koja je potpuno europska. U njoj su europske kuće pa i crkva, kao i kanali kao u Veneciji i Amsterdamu, veli Maravić, koji je tada pozvao čelnike u posjtu koji su je prihvatili.
Godinu dana kasnije izaslanstvo kineskog grada došlo je u Čakovec te ostalo nekoliko dana kod domaćina, vlasnika Maringa.

- Iste, 2019. godine u prosincu opet su me pozvali i lijepo dočeka li sa zastavicama dviju zemalja. Otišli smo pogledati tvornicu električnih vozila, nakon čega su me pitali da li bi željeli proizvoditi elektročna vozila u Hrvtskoj. Zašto ne, odgovorio sam, prisjeća se...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...