Kandidati s lista moraju izvaditi potvrdu da nisu u kaznenoj evidenciji Foto: ilustracija

Kandidati s lista moraju izvaditi potvrdu da nisu u kaznenoj evidenciji

I.D./Varaždinske vijesti | 21.4.2017. u 08:16h | Objavljeno u Aktualno

Sukladno Zakonu o lokalnim izborima, uz kandidacijsku listu, nužno je priložiti potvrdu da se kandidat ne nalazi u kaznenoj evidenciji, odnosno posebno uvjerenje, priopćilo je Ministarstvo pravosuđa.

- Uvjerenje koje izdaje općinski sud da se protiv podnositelja zahtjeva ne vodi kazneni postupak (tzv. uvjerenje o nekažnjavanju) nije valjano uvjerenje u svrhu kandidiranja na lokalnim izborima - naglašavaju iz ministarstva.

Izdavanje potvrde / posebnog uvjerenja iz Kaznene evidencije može se zatražiti u razdoblju od 14 dana od stupanja na snagu Odluka Vlade Republike Hrvatske o raspisivanju lokalnih izbora do dana predlaganja kandidacijskih lista za lokalne izbore, odnosno od 20. travnja do 4. svibnja.

Zahtjev za izdavanjem potvrde se može se podnijeti na nekoliko načina. Za potrebe lokalnih izbora 2017. godine u sustavu e-Građani dostupna je nova aplikacije e-Kaznena za elektronsko izdavanje potvrde / uvjerenja iz kaznene evidencije, a zahtjev se može podnijeti i u sjedištu bilo kojeg općinskog suda ili njegovoj stalnoj službi (neovisno o prebivalištu podnositelja zahtjeva).

Zahtjev za izdavanje potvrde iz kaznene evidencije, odnosno posebnog uvjerenja Ministarstva pravosuđa u svrhu sudjelovanja u postupku kandidiranja može se podnijeti i temeljem specijalne punomoći ovjerene kod javnog bilježnika odnosno specijalne punomoći dane odvjetniku.

Izdavanje potvrde i posebnog uvjerenja oslobođeno je od plaćanja sudskih i upravnih pristojbi.

Podsjetimo, Zakonom o lokalnim izborima propisano je da se za člana predstavničkog tijela jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i za općinskog načelnika, gradonačelnika i župana te njihovog zamjenika, kao i za zamjenika općinskog načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno iz reda pripadnika hrvatskog naroda, ne smiju kandidirati osobe koje su pravomoćnom sudskom odlukom osuđene (uključujući tu i uvjetnu osudu) na kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci za određena kaznena djela propisana Kaznenim zakonom. Posljednjim dopunama Zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji uređen je postupak provjere osuđivanosti kandidata.