KAKO U BOLNICU Prvo u trijažni šator, a onda s "propusnicom" na dogovoreni pregled k liječniku Foto: Krešimir Đurić

KAKO U BOLNICU Prvo u trijažni šator, a onda s "propusnicom" na dogovoreni pregled k liječniku

IHR/Varaždinske vijesti | 8.5.2020. u 14:59h | Objavljeno u Aktualno

 - Varaždinska bolnica, kao i sve ostale bolnice u Hrvatskoj, početkom ovog tjedna počele su s reaktivacijom bolničkog sustava, no to ne znači da u bolnicu može doći u bilo kojem trenutku bilo tko je bio prethodno naručen. Molim naše sugrađane da se pridržavaju uputa koje ćemo sada iznijeti - apelirao je na pacijente ravnatelj OB Varaždin dr. Nenad Kudelić na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Varaždinske županije.

Iako epidemiološke mjere na razini Hrvatske popuštaju, dr. Kudelić ističe da u bolničkom sustavu mora se postrožiti način ulaska i zdravstvenih djelatnika, ali i pacijenata u bolnicu.

- U vidu toga podigli smo dva trijažna šatora. Trijažni šator nalazi se ovdje, odmah iza mene na ulazu u bolnicu, i kroz njega prolaze svi pacijenti koji odlaze u zgrade Interne, centralnog Rentgena, laboratorij i Ginekologiju, a šator koji se nalazi na ulazu u Hitnu kiruršku ambulantu prolaze svi pacijenti koji ulaze u zgrade Kirurgije, Psihijatrije te Urologiju. Molim pacijente da prije ulaska u samu bolnicu prođu trijažni šator - apelirao je dr. Kudelić.

Dodao je kako je reaktivacija bolničkog sustava počela tako da se u bolnici počeo provoditi hladni operacijski program, prije kojeg se pacijenti obavezno testiraju na koronavirus.

- Isto tako počeli smo s aktivacijom polikliničko-zdravstvene zaštite. U naše ambulante mogu doći isključivo pacijenti koje su naši djelatnici prethodno kontaktirali, dakle ne pacijenti koji su naručeni na današnji dan prije tri ili šest mjeseci, nego isključivo pacijenti koje smo prethodno kontaktirali. Upravo radimo reviziju kompletnih i svih naručenih pacijenata koji nisu mogli biti obrađeni i pregledani tijekom ove epidemije u zadnja dva mjeseca i radimo prioritetne liste pacijenata. Isto tako, molimo sve liječnike primarne zdravstvene zaštite koji su podnijeli i dalje podnose veliki teret u ovoj krizi da isto tako odrede prioritetne pacijente i isto tako u kontaktu s našim odjelima odrede koji to pacijenti moraju doći na određeni pregled. Klasične liste čekanja su trenutno "zamrznute" jer još uvijek ne radimo 100-postotnim kapacitetom - rekao je dr. Kudelić i objasnio kako izgleda postupak dolaska u bolnicu.

- Dakle, postupak je sljedeći: nakon što dobijete poziv, a poziv ste dobili nakon što je vaš liječenih obiteljske medicine ili liječnik unutar bolnice procijenio da ste prioritetni pacijent, dolazite u dogovoreno vrijeme u trijažni šator, gdje se uzima epidemiološka anamneza i mjeri vam se temperatura. Dobivate obrazac koji je zapravo "ticket", odnosno propusnica za ulazak u bolnicu. Bez toga obrasca ne možete ući niti u jednu bolničku zgradu. Lijepo molimo sve pacijente da se pridržavaju naručenog vremena kako se ne bi stvarale nepotrebne gužve u našim čekaonicama. Dovoljno je doći 15 minuta prije naručenog pregleda u bolnicu jer ionako nećete moći doći u zgradu. Svega nekoliko minuta prije zakazanog pregleda ulazite u čekaonicu, potom u ambulantu obavite pregled i izlazite. Molimo sve naše pacijente na veliko strpljenje, jer mi da bismo poštivali sve epidemiološke mjere, razmak između pregleda mora biti minimalno 15 minuta. U tom periodu prostor se prozračuje i dezinficira kako bi osigurali sigurne uvjete za naše pacijente. Isto tako, apeliramo na sve koji imaju kiruršku masku ili bilo koju drugu masku, nosite ju prilikom dolaska u bolnicu. U ovoj fazi popuštanja postoji velika opasnost ulaska virusa u bolnicu među najosjetljiviju populaciju, što smo imali priliku vidjeti u nekim ustanovama u Hrvatskoj. Mi ćemo poduzimati i dalje sve mjere kako se to ne bi dogodilo i kod nas. Svjesni smo činjenice da smo da se to može dogoditi. Zato apeliramo na sve na veliko strpljenje i pridržavanje naputaka - poručio je dr. Kudelić.

Dodao je kako će se i dalje zbrinjavati bez reda čekanja svi hitni i neodgodivi pacijenti kao što je to bilo dosad, ali od naručenih pacijenata dolaze samo oni koje smo prethodno kontaktirali i procijenili da su prioritetni.

Prema preporukama HZJZ-a temperaturna granica je 37,2.

- Svi pacijenti koji imaju istu ili višu temperaturu ili imaju respiratorne probleme nikako ne bi trebali direktno dolaziti u bolnicu bez prethodno konzultacija s liječnikom obiteljske medicine. Onda se procjenjuje je li se sumnja u infekciju koronavirusom i u tom slučaju dolazi se na točno određeno mjesto u određeno vrijeme. Isto to radimo svakodnevno s našim zaposlenicima. Zato, prije dolaska u bolnicu izmjerite si temperaturu i stavite masku na ulazu u bolnicu. Ako ne možete to napraviti, napravit ćemo mi umjesto vas - rekao je dr. Kudelić.

Označeno u