JVP Varaždin dobila novo vozilo i najavila pokaznu vježbu "U rukama anđela" sljedeći četvrtak

| 4.5.2018. u 13:53h | Objavljeno u Aktualno

Grad Varaždin će 10. svibnja točno u podne, u trajanju od dva sata, provesti pokaznu vježbu svojih operativnih snaga iz sustava civilne zaštite sa svog područja pod nazivom “U rukama anđela”.

Vježba će se održati na na dijeli kružnog toka na raskrižju Ulica Miroslava Krleže ½ i Zrinskih i Frankopana, u i oko stambene zgrade Miroslava Krleže ½ te u i oko zgrade 6. osnovne škole.

Prikazat će se prometna nesreća osobnog vozila i autocisterne uslijed čega će doći do istjecanja vodikovog peroksida i ozlijeđenih osoba na kružnom toku, zatim eksplozija gradskog plina uslijed čega će doći do urušavanja stambene zgrade i ozlijeđenih osoba, te požar u 6. osnovnoj školi uslijed čije evakuacije će biti utvrđeno da nedostaju dva učenika od kojih je jedan ozlijeđen.

U pokaznoj vježbi će dusjelovati predstavnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina, Policijske uprave varaždinske, Gradske vatrogasne zajednice, Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije, Gradsko društvo Crvenog križa, Hrvatska gorska služba spašavanja, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Stožer civilne zaštite Grada Varaždina, stanari stambene zgrade Miroslava Krleže ½ te učenici i zaposlenici 6. osnovne škole.

- Sudjelovat će više od 90 pripadnika snaga svih sustava u gradu Varaždinu, sa preko desetak vozila. Potrudit ćemo se da senzibiliramo javnost da u slučaju takvih i bilo kakvih nezgoda ipak slušaju neke naše zapovjedi i poštuju neku regulaciju prometa koja će biti na snazi i koja je moguća svakodnevno u gradu - rekao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina Ivica Labaš.

Dodao je kako su odlučili iskoristiti blizinu 6. osnovne škole kako bi i djeca vidjela vježbu.

- S obzirom da je mjesec zaštite od požara i da je to mjesec nas vatrogasaca, mi ćemo se potruditi da pokažemo javnosti što posjedujemo i kako djelujemo - istaknuo je Labaš.

Gradonačelnik Čehok pozvao je sve građane da dođu vidjeti vježbu
- Smisao pokazne vježbe je upravo u tome da oni građani koji ne budu obuhvaćeni pokaznom vježbom da mogu vidjeti kako treba reagirati. Često smo bili nesvjesni što zapravo znači dobra priprema civilne zaštite a mislim da toga svi trebamo postati svjesni. Uvijek je moguće da se dogode neke nesreće i zato je dobro da građani vide kako treba reagirati, sačuvati hladnu glavu i znati na vrijeme raditi sve ono što je potrebno da se što više spase životi, pomogne ozlijeđenima i spasi materijalna imovina. Molim građane za strpljenje, prije svega u prometu, i da se odazovu da vide što treba učiniti u takvim okolnostima - istaknuo je gradonačelnik

Radi provođenja vježbe u tom dijelu grada biti će posebna regulacija prometa, i to u vremenu od 11.30 do 13.00 sati. Biti će zatvoren promet na dijelu ulice Miroslava Krleže između dva rotora - raskršća ulica M. Krleže i K. Filića te raskršća ulica M. Krleže i Zrinskih i Frankopana gdje će biti zatvoren i rotor.
- Molio bih sve građane i vozače da u to vrijeme budu strpljivi te da koriste alternativne pravce ukoliko je to moguće. Molim da poštuju prometne znakove i regulaciju koja će biti za taj dan oformljena kako bi sve skupa prošlo sigurno i mirno - rekao je Krešo Bosak, načelnik Policijske postaje Varaždin.

6. osnovna škola će dio vježbe koji će se provoditi u i oko zgrade škole, sukladno svojim mogućnostima, prenositi putem live streaminga sa svojih internetskih službenih stranica.

Uz najavu pokazne vježbe “U rukama anđela” Javnoj vatrogasnoj postrojbi predano je i novo vozilo za prijevoz vatrogasaca, vrijedno 340 tisuća kuna. To je treće novo vozilo po redu, nakon DVD-a Biškupec i Zbelava.

Označeno u