Jutros potvrđeno još sedmero zaraženih; pet u Osijeku i dva u Zagrebu

MGA/VV | 15.3.2020. u 11:00h | Objavljeno u Aktualno

Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, danas je potvrđeno novih sedam oboljelih osoba novim koronavirusom. Dosad je u Republici Hrvatskoj potvrđeno ukupno 46 oboljelih osoba, od kojih su dvije osobe ozdravile. Dosad je ukupno testirano 724 uzorka i u ovom trenutku je još 38 uzoraka na testiranju.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je odluku da strojovođe i nužno popratno vlakopratno osoblje u željezničkom prometu mogu prelaziti granicu sa Slovenijom, Srbijom, Mađarskom, Bosnom i Hercegovinom bez ograničenja. Istima će biti izdano rješenje o samoizolaciji u trajanju od 14 dana. Na poziv poslodavca moći će izaći iz samoizolacije u svrhu obavljanja poslova prijevoza u željezničkom prometu, a po završetku dužni su se vratiti u samoizolaciju. Poslodavac je dužan strojovođama i nužnom popratnom vlakopratnom osoblju osigurati svu zaštitnu opremu koji su dužni koristiti prilikom obavljanja poslovnog procesa.

Od jučer je na području svake županije uspostavljena karantena s parkirališnim prostorom za kamione, u kojima će biti smješteni domaći vozači teretnih vozila nakon istovara tereta. Vozači više neće morati biti u samoizolaciji kao dosad, već će prema potrebi iz karantene odlaziti na put i nakon istovara robe ponovno se vraćati u karantenu. Svi poslodavci koji imaju više od pet zaposlenih dužni su osigurati karantenu/samoizolaciju unutar svojih poslovnih objekata sukladno propisanoj mjeri o samoizolaciji.

U Republici Hrvatskoj u karanteni su smještene 59 osobe, 22 strana državljana i 37 hrvatski.

- Još jednom apeliramo na sve građane da se odgovorno ponašaju i provode mjere samozaštite te se pridržavaju svih dosad donesenih uputa i preporuka. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana. Apeliramo na osobe kojima je naložena samoizolacija da se strogo pridržavaju uputa koje su im dane. Također, apeliramo na građane da izbjegavaju putovanja koja nisu nužna. Na snazi su i dalje donesene mjere za smanjenje unosa bolesti u populaciju i jačanje nadzora nad širenjem koronavirusa (SARS-CoV-2). - ističu u Stožeru.

Označeno u