Još osam općina iz Varaždinske županije dobilo vaučere za Wi-Fi mrežu na javnim mjestima Foto: ilustracija

Još osam općina iz Varaždinske županije dobilo vaučere za Wi-Fi mrežu na javnim mjestima

Varaždinske vijesti | 29.10.2019. u 10:50h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), kao hrvatski predstavnik u mreži BCO-a (Broadband Competence Office Network Facility), izvijestila je da su su objavljeni rezultati trećeg natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa u okviru inicijative WiFi4EU, koji se održao od 19. do 20. rujna ove godine.

Komisija je zaprimila više od 11.000 zahtjeva iz svih zemalja sudionica od ukupno 25.000 registriranih općina koje su ostvarile pravo na sudjelovanje. Nakon procjene prijava, Izvršna agencija za inovacije i mreže (INEA), zadužena pri Europskoj komisiji za provedbu programa WiFi4EU, objavila je popis 1.780 općina i gradova iz cijele EU koji su osvojili vaučere. U sljedećih nekoliko dana svaki će podnositelj zahtjeva dobiti pojedinačnu obavijest o rezultatima poziva. Nakon primitka obavijesti, dobitnici vaučera morat će potpisati Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava koji je dostupan na Portalu WiFi4EU i time ostvariti pravo na primitak vaučera u vrijednosti 15.000 eura.

Iz Varaždinske županije u ovom krugu vaučere su dobile općine: Breznički Hum, Mali Bukovec, Vinica, Veliki Bukovec, Martijanec, Ljubešćica, Donja Voća i Bednja.

Ovim pozivom, svim je zemljama sudionicama bilo zagarantirano najmanje 15 vaučera, pod uvjetom da imaju dovoljan broj podnositelja zahtjeva, a maksimalan raspoloživi iznos za svaku zemlju koja sudjeluje bio je 142 vaučera, odnosno 8% proračuna poziva.

Potražnja je uvelike premašila broj vaučera koji su bili dostupni u ovom pozivu. Općine i gradovi iz svih 30 zemalja sudionica (države članice EU, Norveška i Island) prijavile su se na poziv. Sedam zemalja (Španjolska, Italija, Njemačka, Francuska, Rumunjska, Austrija i Mađarska) dostiglo je maksimalni broj vaučera koji su dostupni jednoj državi članici. Hrvatska je osvojila ukupno 72 vaučera, što uz 224 iz prvog i 142 iz drugog poziva iznosi ukupno 438 osvojenih vaučera ukupne vrijednosti 6.570.000 eura. Time je gotovo 80% hrvatskih općina i gradova osvojilo vaučere, a većina njih već je implementirala WiFi rješenja na svojim područjima i otvorila mreže za besplatno korištenje javnosti.

Općine koje u ovom i u prethodnim pozivima nisu uspjele osvojiti vaučere, mogu se ponovo prijaviti na preostali poziv koji će biti objavljen sljedeće godine.

Podsjetimo, dosad su iz Varaždinske županije vaučere dobili sljedeći gradovi i općine: Beretinec, Cestica, Gornji Kneginec, Ivanec, Lepoglava, Ludbreg, Maruševec, Novi Marof, Petrijanec, Sveti Ilija, Varaždin, Varaždinske Toplice i Vidovec.

Označeno u