Još jedna osoba zaražena koronavirusom u Međimurju, Posavec: "Dobro se nosimo s epidemijom" Foto: Međimurska županija

Još jedna osoba zaražena koronavirusom u Međimurju, Posavec: "Dobro se nosimo s epidemijom"

VV | 14.4.2020. u 17:45h | Objavljeno u Aktualno

Nakon produženog vikenda bez novooboljelih, iz međimurskog Stožera civilne zaštite danas su izvijestili kako imaju jednu novu osobu zaraženu koronavirusom.

- Žena je zaprimljena u Županijsku bolnicu Čakovec te su u tijeku aktivni epidemiološki izvidi i obuhvat svih njezinih kontakata - izvijestili su.

Međimurski župan Matija Posavec rekao je kako je s današnjim danom u Međimurskoj županiji petero oboljelih od koronavirusa, pri čemu je četvero osoba iz iste obitelji.

- S obzirom na njihovo dobro zdravstveno stanje kreće se kontrolnim testiranjima te je za očekivati i njihov skori potpuni oporavak. Jedna COVID 19 pozitivna osoba je s prebivalištem u Međimurskoj županiji, ali je radila i testiranje je izvršeno u drugoj županiji te se danas zaprimljena osoba koja je visoko fibrozna, epidemiološki obrađuje i njeni se kontakti utvrđuju. Mišljenja sam da se i dalje iznimno dobro nosimo s epidemijom, za što su ponajprije zaslužni građani koji odgovorno i savjesno slijede upute nacionalnog i županijskog stožera. Također, posebno želim zahvaliti svim zdravstvenim djelatnicima koji su na prvoj crti i koji profesionalno i požrtvovno 24 sata dnevno obavljaju svoj posao - rekao je Posavec.

Dodao je kako je u tijeku pojačani nadzor domova za starije i nemoćne u kojima se u svrhu prevencije i eventualne pravovremene reakcije, s obzirom na činjenicu da je riječ o potencijalno najugroženijoj populaciji, provodi kontinuirano mjerenje temperature korisnika i djelatnika te je osigurana i dodatna zaštitna oprema.

Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec pozvao je jedinice lokalne samouprave da Stožeru civilne zaštite Međimurske županije što prije dostave sporazume kojima bi se olakšalo kretanje građana.

- Zbog niza objektivnih okolnosti, s ciljem olakšavanja života našim sugrađanima, krenulo se u realizaciju ideje da čitavo Međimurje bude jedinstvena zona kretanja. Nakon pozitivnog mišljenja epidemiološke struke pozvani su svi gradonačelnici i načelnici da sukladno pozitivnim pravnim propisima Republike Hrvatske potpišu sporazum. Nažalost, Sporazum nisu potpisali gradonačelnici Čakovca, Preloga i Murskog Središća koje pozivam da se među sobom konačno dogovore, a mi kao županijski stožer civilne zaštite podržat ćemo i žurno na odobrenje nacionalnom stožeru poslati sve što se oni dogovore, iako sam i dalje mišljenja da je jedinstvena zona kretanja najbolje i za sve građane Međimurja najracionalnije rješenje - rekao je Posavec.