Ide se u restrukturiranje plana cijepljenja, o popuštanju mjera više u nedjelju

VV | 22.1.2021. u 13:41h | Objavljeno u Aktualno

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je na današnjoj sjednici za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite rekao kako kao i neke druge europske zemlje imam problem s isporukom cjepiva protiv koronavirusa. Rekao je da Stožer nije zadovoljan brzinom isporuke novih doza.

- Mi nismo zadovoljni s isporukom, to je daleko od onoga što smo dogovarali. I još nam se dodatno otežava situacija jer su nam na početku dali veće količine pa se sad smanjuje. Mi ćemo uspjeti cijepiti sve koji su dobili prvu dozu, ali morat ćemo obustaviti nova cjepiva jer nemamo dovoljno Pfizerovog cjepiva. Moderna je isto dala manju količinu i jučer nas je obavijestila da će kasniti s isporukom. Mi smo sada u situaciji da moramo restrukturirati naš plan cijepljenja, nemamo dovoljno Pfizera za proširivanje populacije, već ga sad koristimo samo za docjepljivanje. Što se tiče Moderne, oni su obećali, nakon što kasne tjedan dana, da će iza 1. 2. isporučiti sve, nešto više od 11 tisuća doza. Imamo naznake i da će nam nešto od donacija stići koje su nam obećane zbog potresa - rekao je Capak na današnjoj sjednici.

- Mi smo trebali u sljedeća četiri tjedna primiti svaki tjedan po 17 tisuća doza ili 18 kutija. Sad bi idući tjedan trebali primiti 10 kutija itd. Do 15. smo trebali primati svakog tjedna 18 kutija, smanjili su nam isporuku 30 posto u sljedećih mjesec dana. Nije potpuno obustavljeno novo cijepljenje, to vam ja ne mogu reći, to je na županijskim zavodima, to će oni izračunati. Mi ćemo trebati obustaviti, ali ako netko ima doza, može proširiti cjepivo. Ali kako sada stvari stoje, moramo zaustaviti proširenje Pfizerovim cjepivom - zaključio je Capak.

Već tjednima se nagađa da li će se ići s popuštanjem mjera nakon što se stabilizirala situacija s brojem zaraženih, ali Stožer i dalje odbija dati konkretne odgovore vezane uz potencijalno popuštanje mjera pa su tako najavili da će se nešto više po tom pitanju znati tek u nedjelju.

- Premijer je najavio sastanak oko mjera koji će biti u nedjelju, bit će članovi stožera, ministri. Ja naprijed ne mogu ništa reći ni najaviti jer bi to značilo da je taj sastanak samo nekakva formalnost, a to nije - rekao je Davor Božinović na današnjoj sjednici Stožera.